Lära för livet eller lära av livet?

Sigge

Etapper

6 jun , 2016, 09.34 sigge

 

Skolåret tog slut och jag vill gratulera alla lärare och framför allt alla nya sutdenter och andra som avlagt sin examen för ett mycket stort steg, väl utfört jobb och lycka till framöver.

Ställde den töntiga och traditionella frågan till en student ”Hur känns det nu”. Konstigt svarade han. Konstigt, för ända fram till nu har någon annan alltid lagt upp ett schema till mig, någon har tänkt ut var jag skall vara, vart jag skall gå och vad jag behöver göra. Plötsligt skall jag göra detta själv.  Plötsligt har jag friheten, möjligheten, ansvaret att göra alla dessa beslut. Det känns konstigt och samtidigt otroligt spännande.

Så är det. Våra liv delas upp i vissa etapper. När man knegar på i karriären så är det ibland svårt att ha tillräckligt distans till det man gör för att kunna se etapperna som vi bygger ihop våra liv av.

För en tid sedan anordnade SFV tillsammans med Bildningsalliansen sitt första upplägg av #G18prat (www.g18prat.fi). Under detta seminarium pratade vi en hel del om de mönster som styr våra liv och också hur vi väljer att ta emot det som vi möter. ”Det är inte hur man har det utan hur man tar det” var ett ordspråk som lanserades för mig där. Detsamma gäller för studenten jag hänvisade i början, hur han taremot den frihet han nu står inför ör avgörande. Vad väljer han att göra med denna frihet?

Vi sitter alla inne med denna frihet att göra våra egna beslut och leva utgående från vad som är bäst för just mig.

Men nu står vi inför sommaren, vi får semester och massor med ledigt. Detta andhål är perfekt för att reflektera över etappen 2015-2016 och sikta in mot etappen 2016-2017. Trevlig sommar vill jag önska er alla. Massor med solsken och värme önskar jag er alla, för då lyser solen också på mig.

, , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.