Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Medis vårsalong

11 maj , 2016, 14.28 Siv Ekström

 

Det var våravslutning på Medborgarinstitutet i Mariehamn på tisdagskvällen. Vi kallar det Medis vårsalong, eftersom det hela hör ihop med en utställning av elevarbeten från olika skapande kurser. I Medis hus har flera salar den senaste veckan förvandlats till konstutställning och utställning av keramikalster. I Tekniska verkens aula får man vandra in i en miljö av mattor och plädar, vävda dukar och andra textilier, allt konstfärdigt upphängt och draperat, och man kan inte annat är förundras och imponeras över vad alla kursdeltagare har åstadkommit under ledning av sina duktiga lärare!

Vårsalongens öppning är en riktig avslutningsfest. Olika kursdeltagare uppträder på olika sätt. Årets fest inleddes med folkmusik av 16 kursdeltagare på fiol och nyckelharpa, seniordansarna som var så många så man inte hann räkna dem uppträdde med grace och ett leende på läpparna. Bildningsnämndens ordförande inledningstalade och rektor Leena Raitanen delade ut stipendier. Åsas sångensemble, som är ett nytt grepp för i år, kom intågande till svängig sång och en nystartad ukuleleorkester som ännu inte fått något namn kompade och sjöng svängigt ett par kända sånger. Ett intressant inslag var de fem sfi-elever som på flytande svenska berättade om sina intressen och visade bilder och slöjdalster som tog andan ur publiken. Modevisningen med deltagare i sömnads- och väsktillverkningskurser imponerade också. Tusen plåtburksringar som virkats ihop till en väska till exempel eller en svart sportig jacka att svänga runt med på stan!

Medis är mångfald och skaparkraft, traditionsförmedlare och nyskapare. Ibland får man höra att Medis bara borde hålla nyttiga kurser och då vet man att den som uttalat sig inte riktigt vet vad man håller på med på kurserna. Vilka kurser kan kallas onyttiga? Vem har rätt att avgöra vad som är nyttigt för andra människor?

Siv Ekström

Läs också

Kommenteringen är stängd.