Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Gratis bildning på nätet

25 apr , 2016, 15.28 Siv Ekström

 

Vad jag tycker om den givmildhet som frodas på nätet! Om det är någonting man vill göra och undrar hur det ska gå till är det bara att googla med lämpligt ord. Strax dyker det upp filmer på Youtube i massor och mängder! Om man läser engelska ökar mängden förstås enormt. Allt möjligt har folk suttit hemma i stugorna och filmat och förklarat och sedan delat med sig till sina medmänniskor utan minsta krav på ersättning. Jag har satt in mera minne i fler olika modeller av bärbara datorer genom åren och det som funkade med en äldre modell går till på ett helt annat sätt i den nyare modellen. – Inga problem, det har naturligtvis någon redan hunnit göra film på! I ärlighetens namn måste man ju konstatera att alla inte är födda till pedagoger och deras instruktioner kanske inte riktigt leder till lyckat resultat alla gånger. Men då får man bara söka på nytt tills man hittar en som passar.

Det var en gång en ung man i USA som ville hjälpa sin systerson med skolmatematiken. Men de bodde i var sin ända av USA i olika tidszoner så det var inte så lätt att hitta tider som passade. Då knåpade han ihop små filmer där han förklarade det som var svårt för systersonen just för tillfället. Han lade ut filmen på Youtube och så kunde systersonen titta när han kunde. Det var aldrig tänkt att andra skulle se det, men de gjorde de förstås och så småningom hade en massa människor hittat filmerna och började ge feedback på hur bra de var och hur mycket de hade varit till hjälp. Den hjälpsamma morbrodern insåg att det fanns ett behov, han slutade sitt jobb och började på heltid utveckla det som nu heter Khan Academy. Nu finns det inte bara matematik utan lektioner om allt möjligt: historia, kemi, konst, medicin, med mera. Organisationen har vuxit, men fortfarande är det gratis! Miljontals elever och studenter från hela världen använder Khan Academy dagligen.

Det senaste som jag själv har trillat in på nu är Skillnadens trädgård. Sara Bäckmo skriver blogg (visserligen för Tidningen Land, men gratis är det i alla fall) och lägger ut filmer om hur hon odlar i sin trädgård. Just nu har jag en täckodling enligt hennes modell på gång. Det ska bli så spännande at se om jag kan få min tiometer långa och en meter breda bit av den toviga gräsmattan att bli ett prunkade grönsaksland utan att gräva. Titta på hennes webbsida, Skillnadens trädgård eller sök på hennes namn på Youtube så for du se!

Sara Bäckmo i det gröna

Sara Bäckmo i det gröna

 

Siv Ekström

, , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.