Lära för livet eller lära av livet?

Sigge

Styr dina tankar

18 apr , 2016, 09.47 sigge

 

Inspirerad av #G18prat som vi genomförde senaste vecka började jag observera min näromgivning på ett nytt sätt och närmare titta på hur folk beter sig och uppträder mot varandra. På gymmet där jag går hade vi en väldigt intressant diskussion oss 50+ gubbar emellan om den mentala biten vid träning . Yousef från Ghana är en glad pratkvarn som lever för att få komma till gymmet varje kväll efter jobbet, inte bara för träningen men lika mycket för umgänget.  Hannu tvingar sig dit, tyckte det är så trögt och jobbigt när det är så mycket folk på gymmet och framstegen lyser med sin frånvaro. ”Det är inte hur man har det, utan hur man tar det” fick igen en ny innebörd för mig .

Att lära sig bli mer positiv är bra på många sätt. Enligt många experter är det du upplever i livet ett resultat av vad du tänker. Det kommer påverka omgivningen och upplevelserna som du kommer ha. Negativa tankar är en fingervisning på vad som behöver förändras. Tankar är en stor indikation på vad som händer i ditt liv. Om du konstant tänker på något så betyder det att det påverkar dig på något sätt. Tankar leder till upptäckten av vad du behöver göra.

Det finns flera fördelar av att tänkta positivt. Några av dem inkluderar ett förlängt liv, lägre stressnivåer, lägre risk för depression, starkare motstånd för en vanlig förkylning, ett bättre fysiskt-psykiskt välmående samt att man kan hantera svåra tider och stressade situationer bland andra lättare. Livskvalitén och livsglädjen överlag, hur vi har det, blir märkbart ljusare bara genom att fästa vikt vid sina egna tankar. Vad väljer jag att se omkring mig? Problemen eller möjligheterna?

Det är naivt att tänka sig att bara man förhåller sig positiv och ser på världen genom rosa pupsiga linser så har man inga problem. Så är det ju naturligtvis inte, men det blir lättare om man väljer att inte stressa över saker man inte rår på.

Ett av dem är att undvika negative influenser. Betingad beteelse är vad vi lär oss från vår omgivning. Mycket negativitet leder till att vi också blir negativt inställda. Detta borde vi fästa vikt vid från alla aspekter, inklusive personer som är oss nära. Även om det är någon som står dig nära, som en familjemedlem eller nära vän, borde du inte tolerera deras dåliga beteende. Istället kanske vi kan hjälpa varandra och påvisa vänligt att ”det där är visst ganska negativt”? Försök hålla dig borta från sådant beteende som du inte vill förknippa med dig själv. Välj dina vänner och gör bara saker som du är bekväm med istället för att försöka imponera på andra.

Försök att leta efter den ljusa sidan av alla situationer. Det finns många fördelar att hämta från detta. Att göra det under en längre tid rekommenderas eftersom att det till slut kommer bli en vana. Detta kommer göra under för att förbättra dina positiva tankefärdigheter.

Försäkra att ditt positiva och nyfikna tänkande inte förbises även när du inte får det du vill. Det bra med det är att du kommer få värdefulla erfarenheter. De är viktiga och är bättre än materiella saker. Sådana saker kan tyna bort, men erfarenheter stannar med oss vare sig vi vill eller ej.

Att le är ett stort steg mot positivt tänkande. En stor mängd studier har kommit fram till att även ett framtvingat leende kan lyfta ens humör. Ett fint leende är inte bara bra för dig utan också för dem runtomkring dig.

, , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.