Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Spännande matmöten

7 mar , 2016, 08.41 Siv Ekström

 

Ukrainsk borsjtsoppa, japansk sushi, sausage rolls från Australien och olika rätter från Syrien var några av läckerheterna man kunde få smaka på när det var Restaurangdag senast på Medis i Mariehamn. Det fanns också mat från Italien, Grekland, Bosnien, Portugal, Thailand och Colombia. Ända sedan jag först läste om idén med Restaurant Day och pop-up-restaurangerna i Helsingfors, Stockholm och i fler länder världen över har jag drömt om att det skulle börja hända något också på Åland den dagen.

Det var i maj 2011 som det hela startade i Helsingfors. Det lär ha varit några matintresserade vänner som satt och diskuterade att det var så mycket byråkrati och svårigheter innan man kan starta en matservering. Då kom någon på att man skulle kunna ha matserveringar bara för en dag – det skulle väl inte behöva vara så krångligt!

Det visade sig att hälsomyndigheterna gillade påhittet, har man öppet bara för några timmar en dag blir det ett ”lågriskevenemang” där nyskapande och påhittighet får blomstra. Helsingfors stad delad ut pris till evenemanget – för att matkulturen och gatulivet i staden fått ett sådant uppsving.

Restaurangdagen ordnas nu fyra gånger per år – i november, februari, maj och augusti, omväxlande på lördagar och söndagar. Vem som helst kan öppna en ”restaurang” den dagen. Man lagar mat eller bakar kakor, ställer upp ett bord på trottoaren eller i en park och säljer sin mat till hungriga och intresserade kunder. Påhittigheten är enorm, råkar man ha köksfönstret mot gatan och bor på första våningen kan man helt enkelt öppna fönstret och langa ut skålar med soppa till matgästerna. Folk har haft restaurang hemma i vardagsrummet och inne på gården. Skolor och andra lokaler har också upplåtits.

Volontärerna bakom Restaurangdagen har en webbsida där man kan läsa om bakgrunden och idén med det hela, titta på bilder – och hitta en restaurang när dagen närmar sig. Den som vill delta och öppna sin egen lilla endagsrestaurang kan registrera sig på webbsidan och märka ut sin restaurang på kartan och berätta om adress och öppethållningstider och vad som ska serveras. På det viset får man också veta hur många som deltog och var. Senaste Restaurangdag som hölls den 21 februari var det 1245 restauranger i 26 länder som hade öppet!

En av dem var Världsrestaurangen på Medis i Mariehamn. Det var så jag äntligen fick uppleva restaurangdagen på Åland. På Medis har vi hand om undervisningen i svenska för inflyttade på Åland och det visade sig att det fanns flera villiga restaurangkockar i våra grupper. Redan i november var vi med första gången och nu i februari ville alla göra om det.

I Medis festsal hade vi den här gången tio olika ”restauratörer” som hade lagat maten hemma, tagit den med till Medis och vid behov värmt den i undervisningsköket. Vi hade dukat långbord i salen för närmare 60 personer och i ett klassrum fanns det ytterligare plats för ca 20 gäster. VI skulle ha öppet mellan kl 13 och 16 tänkte vi…

I november hade vi åtta olika stånd och alla kockar hade lagat så mycket mat som de hade lust och ork med – vi tyckte vi tog i när vi funderade på en 20-30 portioner per kock. Vi hade också planer för hur vi skulle göra med all mat som blev över, Efter en och en halv timme fanns det ingenting kvar utom några kakor och efterrätter, så nu tog vi i lite mer. Det fanns tio kockar den här gången och de som varit med förut lagade dubbelt eller ännu mera mat. Den italienska kocken hade förberett sig med 80 portioner! Klockan ett började folk välla in, ”det är kö ut på gatan” jublade de som kommit in och försökte hitta någonstans att hänga av sig ytterkläderna. Trängseln var enorm och jag rusade upp för trappan till andra våningen och öppnade ytterligare ett klassrum.

2016-02-21 13.11.38

Det gick lika som förra gången: efter en och en halv timme var all mat slut och de som kom vid tretiden fick vända om hungriga. Ingen räknade hur många gäster som varit där, men 400 är nog ingen dålig gissning. Det var trångt, men det var en underbar stämning. Alla ville smaka spännande mat och i trängseln fick man nya vänner. Många kom med plastaskar med för att köpa hem mat också eftersom man inte orkar smaka på allt på en gång. Jag vet inte vilka som var gladast – de som fick smaka eller de som lagat maten. Nu smider vi planer för lördagen den 21 maj…

Siv Ekström

, ,

Läs också

2 kommentarer

  1. kerstin romberg skriver:

    Informativ text! Tack Siv! Ett jättebra evenemang detta för övrigt!

  2. Elisa skriver:

    Absolut fantastiskt restaurang dag. Trevliga människor och en perfekt atmosfär.Tack jätte så mycket Siv.

Kommenteringen är stängd.