Lära för livet eller lära av livet?

Catharina

Bilen kör själv! Eller?

10 feb , 2016, 16.30 Catharina von Schoultz

 

Häromdagen satt vi och diskuterade trafiksäkerhet vid morgonmålsbordet. Den mänskliga faktorn gör att olyckorna är fler än de kunde och borde vara. En av lösningarna som förts fram är automatiska självkörande bilar, som om jag förstått det rätt skulle fungera som en sorts privat taxi med inbyggd chaufför. Tänk att få stiga in i bilen utanför hemmet, trycka in sin destination och slå sig bekvämt till ro. Förbereda arbetsdagen, se på en film, kanske ta sig en tupplur och om en stund vara framme. Fräsch och utvilad. Eller som ovan – idka familjeliv! Det låter väl bra?

Jag frågar mig ändå – varifrån kommer den här idén? Från oss bilförare eller från ingenjörer med kli i fingren? Jag har gjort en liten högst ovetenskaplig rundfrågning bland mina bekanta. Vill de ha en självkörande bil? Helt bekvämt skulle det ju vara säger en del, men de flesta verkar inte tända på tanken. Det är ju roligt att köra bil!

Om vi ändå vill gå in för att ändra hela vår trafiksystem krävs det mycket utvecklingsarbete, ombyggnad av vårt vägnät, otaliga testkörningar och kraftig marknadsföring för att lansera de nya bilarna. För att systemet ska fungera måste vi alla vara eniga – vi kan ju knappast inte ha en blandning av säkra automatiska och opålitliga mänskliga chaufförer på gator och vägar. Det är antingen eller som gäller. Kommer vi någonsin att nå enighet? Vill vi lämna över ratten? Det säger sig självt att utvecklandet av ett sådant här system skulle innebära kostnader i mångmiljardklassen. Vill vi satsa våra resurser på automatiska bilar eller finns det andra behov som kunde vara viktigare? Jag har för mig att marknadsekonomin fungerar bäst om utbud uppstår pga efterfrågan, väl medveten om att det i många fall också kan fungera tvärtom. Nya behov skapas genom nytt utbud.

Men är det här verkligen något nytt? Vill du sova på vägen till jobbet, läsa tidningen eller njuta av utsikten kan du göra det redan nu. Ta bussen!

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.