Lära för livet eller lära av livet?

Sigge

Effektivitet behöver pauser

29 jan , 2016, 09.39 sigge

 

frustrated
Läste nyligen en studie var man undersökt hur mycket eller hur långa arbetspass som vår hjärna klarar av att effektivt producera mervärde på jobbet. Denna studie visade klart och tydligt att vårt vanliga upplägg med åtta timmars arbetsdagar inte längre nödvändigtvis är speciellt relevant. När vi stod inför industrialisering och i och med att fackföreningar växte fram var denna  åtta timmars arbetsdag helt befogat och berättigat. Idag har situationen enligt Draugiem Group som gjort undersökningen ändrats.

Undervisningen kartlade vår kapacitet till att hålla fokus, att vara alerta och produktiva. Under en tid kartlade man arbetssätt och rutiner hos människor från flera olika industrier. Kartläggningen visade tydligt att de bästa resultaten (=mest effektivitet) uppnåddes med 52 minuter arbete och 17 minuter vila. De som var mest produktiva, effektiva och motiverade på jobbet respekterade också ”rasterna” i jobbet. En timme jobb, 15 min paus var det vinnande konceptet

Somliga av oss stämplar ännu in, är du företagare så händer det lätt att du filar på presentationer, offerter och affärsplaner till långt in på småtimmarna. I princip jobbar de flesta av oss mot 8h/dag för så är det bestämt i arbets- och kollektivatal. Som ledare så är jag mycket mera intresserad av resultaten som produceras än över hur många timmar som spenderats på en given uppgift. Borde vi kanske börja tänka om också visavi hur vi belönar utfört arbete. Är det timmarna man bokfört eller resultatet som har mervärde?

Enligt Draugiem Groups rapport (obs. fokus på effektivitet, koncentration och motivation) så är de viktigaste 5 punkterna som vi alla kan rå på följande:

  1. ta ansvar över din arbetsdag – bryt upp arbetsdagen i lagom stora intervaller och jobba fokuserat under dessa intervaller. Inget snabbt checkande av Facebook eller e-post under denna tid.
  2. dela upp dagen i lämpliga pass – vi bygger upp vårt schema utgående från vad skall vara gjort denna vecka / månad men vi är mycket effektivare om vi koncentrerar oss på vad vi skall göra just nu.
  3. respektera hela timmar – intervall tänkandet går hand i hand med din energinivå. När du är som mest energisk har du också bäst fokus. Resultatet, tiden det tar… allting blir bättre.
  4. ta ordentliga pauser – bryt upp från skrivbordet, ta distans till arbetet, nolla läget… En ordentlig paus betyder inte att man avbryter det du håller på med för att kolla e-posten.
  5. vänta inte tills kroppen skriker efter en paus – om du väntar med att ta paus tills du är trött så är det redan för sent. Det är mycket effektivare att ta många korta pauser än att jobba när du är trött.

Genom att strukturera vår arbetsdag i lagom stora portioner arbete och pauser som matchar våra naturliga energinivåer så mår vi bättre, vi får mera gjort och arbetet känns mera meningsfullt. Därför tar jag en paus i skrivandet här och nu.

Läs också

En kommentar

  1. Birgitta Lindh skriver:

    Låter bra. Särskilt att koncentrera sig på vad man har för sig. Den tråkigaste sak blir då högintressant.

Kommenteringen är stängd.