Lära för livet eller lära av livet?

Siv

En Eva i början?

18 jan , 2016, 17.41 Siv Ekström

 

Fick en intressant bok i julklapp, ”Min europeiska familj de senaste 54000 åren” av Karin Bojs. En är välskriven bok med intressant upplägg – lite som en deckare. Eller flera kanske, för hon följer flera spår.

Karin Bojs har arbetat som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och redogör i boken för Europas – ja hela mänsklighetens historia genom att koppla samman arkeologisk forskning med de resultat hon får när hon låter undersöka sitt eget dna.

Man kan göra olika sorters analyser av sitt dna. Mitokondrie-dna följer med i äggcellen från modern till barnet i stort sett oförändrat från generation till generation. På mödernet kan man alltså spåra sina rötter i historien tusentals generationer bakåt. Forskarna menar nu att för 200 000 år sedan fanns det en kvinna i Afrika som alla nu levande människor på jorden härstammar ifrån. Hon hörde till de första ”moderna människorna”. Henne har man förstås döpt till Eva. Hennes mitokondrie-dna ärvde hennes dotter, och hennes dotterdotter osv… (Hon är den senaste mitokondriska urmodern till alla nu levande människor. Det är mycket matematik och statistik bakom henne så man ska inte tro att det här är samma Eva som Bibeln berättar om.)

För 54000 år sedan lämnade några moderna människor Afrika och levde i Mellanöstern. Därifrån vandrade deras ättlingar vidare och befolkade Europa, Asien, Australien och Amerika.

Eftersom mitokondrie-dna bara förändras genom mutationer kan man sedan särskilja olika grenar av ”Evas” ättlingar. Dessa förgreningar har fått bokstavsbeteckningar kombinerade med siffror. En gren är till exempel U5, Ursula kallad. Hon levde under istiden och var bland de första moderna människorna som koloniserade Europa. Längre fram i historien får man längre koder på de nytillkomna grenarna. Y-kromosomen ärvs intakt från far till son, så där kan man följa sina rötter på faderslinjen bakåt på samma sätt. Då kommer man till en man som levde i Afrika för 60 – 90000 år sedan… Han är den genetiska urfadern till alla nu levande människor på jorden. Honom kallar forskarna Adam, men p.g.a tidsskillnaden träffade han aldrig mitokondrie-Eva som levde långt tidigare.

Genom att kombinera arkeologiska fynd av verktyg och liknande med dna-analyser av utgrävda skelett på olika platser ser man hur och var folken har vandrat och när de kommit till olika ställen. Jordbrukets vagga skulle enligt dessa rön ha stått i nuvarande Syrien och Turkiet och därifrån spred sig människorna med sina nya metoder till Skandinavien och resten av Europa. Jägarna och samlarna bodde vid kusterna, de nya jordbrukarna i inlandet. Där levde de parallellt i tusen år och vartefter blandade de sig med varandra mer och mer. Idag kan man konstatera att svenskar vanligtvis har ungefär 50 procent av sitt dna från jägarna och 50 procent från jordbrukarna. Senare kom herdar med de indoeuropeiska språken – också de österifrån!

dna-tree

Karin Bojs moderslinje går tillbaka till U5, hon härstammar den vägen från jägarna och samlarna. Hennes farmors moderslinje går tillbaka till de första jordbrukarna i Syrien och så vidare. Hon berättar mer men allt kan jag ju inte avslöja här – läs boken!

Som Karin Bojs säger i en intervju i DN: – Det finns inga rena raser. Och detta är någonting som dna-forskningen visar väldigt tydligt. Vi är alla en blandning, och jag beskriver den här blandningens huvudingredienser.

Siv Ekström

Läs också

Kommenteringen är stängd.