Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Från far till son

4 Nov , 2015, 16.35 sprattis

 

Jag var på besök hos mina föräldrar och min far frågade mig om hur han skulle kunna fixa till sitt Apple-ID, alltså det personliga kontot som han öppnat för att kunna komma åt olika Apple-tjänster som iTunes, App Store, Facetime m.m.

Han hade, allt sedan han för en tid sedan fick sin första iPhone, förgäves försökt installera nya appar, men alltid stött på patrull. Enligt honom gjorde han allt rätt men erhöll likväl alltid ett meddelande om att hans konto var ”inaktiverat p.g.a. säkerhetsskäl” och att han skulle trycka på ”någon j-la knapp” för att få det hela igång på nytt. Problemet var bara det, att processen var allt för lång och invecklad, med en massa upprepningar och mailbekräftelser – helt enkelt så krångliga, att far inte riktigt hängde med i svängarna, med den följden att han blev utkastad ur det hela, då en viss tidslimit blvit uppnådd.

Glad i hågen grep jag mig verket an. Det visade sig, att han lyckats skapa flera olika Apple-ID, med en mängd lösenord, som fanns prydligt nedplitade i hans minneshäfte. Problemet var bara, att de inte tycktes överensstämma med den digitala verkligheten! Utom ett lösenord, som automatiskt fanns där krypterat, men tyvärr dolt under svarta punkter. Nåja, det fixar jag lätt, trodde jag. Bara att logga in och så ändra till ett nytt lösenord. Men tji fick jag för man skulle först ange det gamla lösen ordet( det som alltså var dolt under punkterna) , innan det gick att skriva något nytt lösen. Summan av kardemumman blev, att det tog mig ett par timmar, men till sist lyckades det! Nu har han ETT st Apple-ID och kan alltså logga in på sitt eget konto.

Men VAD ett konto på datorn riktigt är, det lyckades jag inte förklara på ett begripligt sätt för honom. Konton har man ju på banken, inte i datorn!!!

Till saken hör, att jag i min ungdom betraktade min far som något av ett tekniskt snille. Det fanns helt enkelt inte den motor, strömkrets, radio eller annan teknisk grunka, som han inte behärskade och förstod in i minsta detalj. Men nu var han alltså helt ställd, och bad hjälp av mig!! Sonen med tummen mitt i handen! Jag kunde hjälpa min far med något tekniskt!!
– [ ] Tiderna förändras:-)

Läs också

Kommenteringen är stängd.