Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Innan gryningen

20 okt , 2015, 23.27 bjornw

 

Jag har förmånen att jobba på en arbetsplats där det hörs musik nästan oavbrutet, överallt. Någon kanske tycker det är enerverande med pianoklink i biblioteket, häftiga riff och trumdunk i bandrummet, solosång i kapellet. Men inte jag – för tänk vilken glädje för ungdomarna att få studera sin passion nästan 24/7…

Just denna onsdag morgon har vi musikmässa i Lärkkullas kapell. Anton spelar Blott en dag – på sitt dragspel. Lotta och Maryelle har valt ut en lämplig låt som de övat flitigt på i förväg.

Foto 2 Kurs i tidig musik

Jag vill även bidra till musiktalkot i mässan. En stor del av deltagarna är kursgäster i kursen Socialt stöd vid plötsliga dödsfall. Inte helt lätt att välja ut något att sjunga och kompa på gitarr. En ledtråd: prästen Ann-Sofi kommer att tala om tröst.

Då får jag en idé: Millenniepsalmen. Stark poetisk text av Ylva Eggehorn, musik av Benny Andersson. Om du inte hört den, kolla på YouTube med titeln ’Innan gryningen’. Orden är dessutom drabbande, dagsaktuella:

”Så kom du då till sist, du var en främling, en mytgestalt som jag hört talas om. Så många hade målat dina bilder, men det var bortom bilderna du kom. Vi trodde du var användbar, till salu, vi skrev ditt namn på våra stridsbaner. Vi byggde katedraler högt mot himlen, men du gick hela tiden längre ner.

Du är ett barn som ligger på ett jordgolv, du fryser om vi inte griper in. Du rör vid kroppar, hatar orättvisor, du bjuder älskande på moget vin. Du stiger ut ur alla tomma gravar, du är en vind som säger: det blir vår. Du kommer som en flykting över bergen, du följer oss dit ingen annan når.

Du är den sång om livet som jag glömde, den sanning jag förrådde dag för dag. Jag svek mig själv, den spegel som jag gömde bär dina bråddjup, dina anletsdrag. Kom närmare, bli kvar hos mig. Det mörknar, och kanske ljusnar det på nytt igen. Ditt liv ska bära mig, jag hör en koltrast, som sjunger timmen innan gryningen.”

Björn Wallén

Läs också

Kommenteringen är stängd.