Lära för livet eller lära av livet?

Johanni

Sommardrömmar

14 jul , 2015, 23.58 Johanni

 

Sitter och tittar på människor. Sitter på torget i Vasa. Helt vanliga människor. Helt vanlig dag. Kall sommar. Undrar vad de där två har för historia. Kanske kommer de från Vöråstan. Deras hem kanske en gång inhyste järnvägsarbetare. I en annan tid. Nu rultar de fram över torgets något ojämna underlag, försiktiga för att inte halka. Har de hängt ihop hela livet? Blev det som de tänkt sig? Känner de fortfarande ömhet, eller är det mest gammal ovana och rädslan för att börja om som binder ihop dem? Kanske är de hemliga älskare, som håller varandra i handen mitt i stan, mitt på öppen gata. Han valde ”fel” som ung, kompenserade genom att i yrkets tecken jobba långt hemifrån. Nog tyckte de om varandra, men det var ju Margareta han borde ha gift sig med. Det har de alla insett för länge sedan. Men så kom barnen, kriget, huset och hunden. Inte så tokigt, men ändå.

Nu, på väg mot dagens glass på torget känner de en sällsam lycka. De ler inombords och väntar sedan tålmodigt i den långa kön. Egentligen är det alldeles för kallt för glass, denna smällkalla juli 2015, men det är få som bryr sig. Glass och sommar, det är själva grejen.

Men nej, tänk om det är syskon? Tänk om de skildes åt som mycket unga, adopterades in i olika familjer, med trasig bakgrund, en suput till far och en slutkörd mor, vars oändliga tvättande av andras byk inte räckte till ett drägligt liv för den lilla familjen i nödårens Finland. Tänk om de senare, av en slump återfann varann på en arbiskurs i släktforskning. Sedan dess träffas de minst en gång i veckan och gör allt sånt som de aldrig hann göra som barn. Sitta på kafé och låta solen skina över sig. Äta glass. Gå på VIFKs hemmamatcher. Och nu tar de igen, med ränta. Varje sak, varje gemensamt ögonblick en stund av närhet, en bekräftelse på jaget.

Sitter och tittar på människor. Sitter och hittar på hur deras liv ser ut, vilka de är, varifrån de kommer. Sitter och drömmer.

Kommenteringen är stängd.