Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Invandringens följder

16 jun , 2015, 15.44 Martin Näse

 

Steve-Jobs-iPhone

Steve Jobs. Amerikan, osannolikt framgångsrik utvecklare och frontfigur för Apple Inc. som blev den här planetens högst värderade företag med en lång rad banbrytande produkter. Steve Jobs avled i cancer 2011.

Amerikan? Visst, jo. En kort blick på hans familjehistoria, bara…

Steves biologiska far hette Abdulfattah Jandali. Han var immigrant från staden Homs i Syrien och fick ihop det med Joanne Schieble, av schweizisk/tysk härkomst. En fundamentalistiskt lagd morfar accepterade inte äktenskap och den nyfödda pojken bortadopterades till Paul och Clara Jobs (den nya mamman var armenier, f. Hagopian). Steve fick växa upp i trygga förhållanden där han uppmuntrades och stöddes till självständiga lösningar på olika praktiska problem och utmaningar.

Immigrant, Syrien, Armenien… kan väl inte hjälpas att man kopplar till dagens politiska diskussion i Finland? Kan väl inte hjälpas att man frestas använda ett ultimat exempel på lyckad integration?

Hur kortsynt är inte det tänkande som utgår ifrån att vi inte ska ta emot människor som vill flytta till vårt rymliga land? Hur korkat är det inte att föreställa sig att isolationism är en väg till framgång? Hur själviskt är det inte att stänga ögon, öron och dörrar för dem som har det så mycket sämre ställt än vi själva?

Hur svårt är det att ställa positiva effekter av migration och invandring framför risker och problem?

Hur svårt är det, slutligen, att se hur litet ansvar Finland visar beredskap till och hur osmart vi agerar?

, ,

Läs också

7 kommentarer

 1. Sintram skriver:

  Hopplöst enfaldigt. Ta ett enstaka exempel och bygg på det tesen att här har vi ett kompetensregn som heter duga.

  Använd sedan svartvitt tänkande: antingen fortsätter vi med världens mest generösa invandringspolitik (med i praktiken öppna gränser) eller så ägnar vi oss åt ”isolationism”.

  Mattias Näse tycks inte ha lämnat tonåren.

  • Martin Näse skriver:

   Så kan man ju också se det. Hälsn. Martin

   • Sintram skriver:

    Det där var ett så snällt svar att jag får dåligt samvete över min aggressiva ton. Ber om ursäkt för tonen, Martin!

    (Sakinnehållet vill jag dock påstå är riktigt.)

  • lord roland thomas skriver:

   alldeles sant. Kan man då på samma sätt t.ex. ta fallet med kongo mannen som timmar innan han skulle resa tillbaka brutalt våldtog en finska på sitt arbete i en R-kiosk, säga att titta här, så vansinnigt det är att låta vem som helst med ett papper som kallas pass resa hit.

   • lord roland thomas skriver:

    Det är faktiskt riktigt korkat skrivet. Här tror alltså Martin Näse på fullt allvar att invandring i sig gjorde Steve Jobs till en framgångsrik person. Jobs som som barn blev bortadopterad och uppfostrades av andra än föräldrarna och man kan verkligen undra varför den biologiska fadern inte tog sitt ansvar. Nåväl, poängen är att invandraren inte uppfostrade Jobs. Så vad har det med invandraren att göra? Påstår Marina näse att det handlar om genetik? Är inte det rasistiskt?

 2. Martin Näse skriver:

  Det där med tonåren kan nog stämma. En gång världsförbättrare osv…… 😉

Kommenteringen är stängd.