Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Flitfällor

5 jun , 2015, 08.31 bjornw

 

”Var flitig som en myra, så får du aldrig fyra” lydde ett mantra som jag lärde mig som ung skolgosse. Sensmoralen i påståendet är att genom flitigt skolarbete kan man undvika att bli underkänd. Samma sensmoral kunde sedan med lätthet överföras till andra uppgifter senare i livet.

Arbetsmyror

 

Vår nyligen tillträdda regering har genast i början aviserat att finländarna måste jobba längre, närmare bestämt 100 timmar längre per år. Grovt taget gör det med åtta timmars arbetsdag att 2,5 veckor jobb läggs till i arbetslängd i myrstacken.

Men här gör man sig skyldig till en synvilla: arbetstidens förlängning ger inte automatiskt en ökad produktivitet. Allt har med fliten att göra, det kanske inte lyckas att upprätthålla en hög arbetstakt inom alla jobb. Många balanserar redan på gränsen till utmattning.

Läser lämpligt inför sommaren Tomas Sjödins bok ”Det händer när du vilar” i vilken han påpekar att vi håller på att glömma bort vilans betydelse. Vilan är inte händelselös, passiv eller improduktiv. Snarare handlar det om, menar Sjödin, att vi behöver tempoväxlingar i allt vi gör och är.

Tempoväxlingar under en arbetsdag eller en ledig dag? Testa det, för att undvika att falla i någon av flitfällorna. Vila i aktiviteten, synbart mödolöst, och du upptäcker glädjen i att få mycket gjort.

Björn Wallén

Läs också

Kommenteringen är stängd.