Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Det våras för de konservativa

8 maj , 2015, 13.25 bjornw

 

Vi firar Europadagen den 9 maj. Det är sannerligen litet paradoxalt, att exakt 70 år efter det andra världskrigets slut och västs seger, sitter ledande politiker i Storbritannien och Finland med ökad ovilja att föra fredsprojektet EU vidare på integrationens väg.

Cameron

Följer med BBC:s rapportering i realtid. UK-valet kastar alla valanalyser i soptunnan: Camerons konservativa Tories skräller genom att ta majoritet i parlamentet, och i Skottland sopar nationalistiska SNP rent bordet genom att ta 52 av 59 platser. I Bryssel syns bekymrade miner, fastän Angela Merkel redan hunnit meddela att hon respekterar det brittiska folkvalets resultat.

Bryssel

Samtidigt i Finland: Trion SSS – Sipilä, Soini, Stubb – skall inleda förhandlingarna som fördelar ministerportföljer och slipar fram det dokumentet som blir Finlands politiska bibel under den nya regeringsperioden. Ja, det är så det uppfattas i republiken: Regeringsprogrammet är närapå en helig skrift. Men en skrift som det kommer att blåsa om och kring när oppositionen väl mobiliserat sina trupper.

Vad är det vi ser? Bilden är motstridig och komplex, men jag känner av att det våras för konservativa krafter bland britter och finländare. Krafter som är en politisk rekyl av EU:s integration som överskuggats av Greklands et co:s miserabla ekonomi som tvingat fram stödpaket och höjt röster om starkare paneuropeisk ekonomisk styrning. Och visst, i en levande demokrati måste folkvalens resultat respekteras.

Paris

Men, kom ihåg att EU i grunden är ett fredsprojekt. Jag vill i alla fall leva i ett Europa som är en frizon inte bara finansiellt utan framförallt mänskligt. En kontinent som inte bygger protektionistiska murar runt enskilda länder eller runt hela kontinenten.

I ljuset av 70-årsjubiléet av det andra världskrigets slut är isolerade brittiska öar från övriga Europa inget drömscenario, eller ett introvert Finland som raserar två decenniers Europaintegration som trots allt varit ett positivt projekt. Jag vill celebrera en fredlig och human världsdel på Europadagen anno 2015!

Björn Wallén

Läs också

Kommenteringen är stängd.