Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Du blir lyckligare i dig själv

30 mar , 2015, 09.56 Moa Thors

 

Mars går mot sitt slut och vårterminen likaså – futtiga tre veckor kvar av kinesiska, lappteknik, konditionsboxning, InDesign, möbeltapetsering, släktforskning, mysmat, skulptur, familjerytmik… Många tycker att terminen slutar alltför tidigt. Så har det alltid varit.

Alltid? Mitt perspektiv sträcker sig inte så långt att jag skulle komma ihåg när det beslutades att medborgarinstitutens terminer skulle vara just 13 veckor långa. I dag beror det mycket på de ekonomiska ramarna och på många håll har man till och med förkortat terminerna till 11 eller 12 veckor, för att kunna erbjuda ett brett utbud under några intensiva månader.

Det heter ofta att folk inte mera kommer på kurs när kvällarna blir ljusa och fåglarna kvittrar förföriskt i parkerna. Men frågan är hur mycket det beror på en vana. Vad kom först – arbisarnas korta terminer eller människornas minskade intresse att gå på kurs i april-maj? En helt annan realitet är naturligtvis läsårscykeln. Trots att ett arbis är en läroanstalt skiljer det sig från en skola på många plan; varje läsår skapas på nytt, det finns inga årskurser med en bestämd ämnesfördelning. Kursutbudet måste varje år byggas upp på nytt så att det speglar utvecklingen i samhället och svarar mot de behov som finns. Det säger sig självt att det inte går i en handvändning att svarva ihop. Planeringsprocessen som utmynnar i en ny kurspalett tar lätt ett par månader i anspråk. Till det kommer tryckningen av kurskatalogen.

Aj, att vi inte behöver trycka någon kurskatalog då allting ändå finns på nätet? Kanske det. Hittills har vi i alla fall tyckt att det är demokratiskt – alla människor bor faktiskt inte på nätet. Fördelen med en tryckt kurskatalog är också att du som kursletare lättare snubblar över någon spännande kurs, som du inte ens visste att fanns. Och det är ju en av finurligheterna med fri bildning, att få de där ljuvliga aha-upplevelserna. De kanske inte för dig uppåt på din karriärsstege, men de berikar ditt liv och du blir lyckligare i dig själv.

Moa

, , , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.