Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Det lilla extra

23 mar , 2015, 09.56 bjornw

 

Bildningsalliansen har kommit ut med en pinfärsk handbok i att arrangera kulturevenemang. Handboken är främst menad att vara en checklista för arrangörer, och den innehåller en mängd matnyttiga och ibland litet triviala tips.

På flera ställen ges uppmaningen att erbjuda ”det lilla extra”, och just på den punkten går jag igång med att tänka litet vidare. Handbokens skribent Jenny Holm lyckas alltså trigga mig som evenemangsarrangör, och då kan man gott säga att boken har uppnått sitt syfte. Vad är det lilla extra när man planerar ett seminarium, en konsert eller en utställning?

Arrangera 2

Frågan är inte så enkel att besvara som den verkar vid första ögonkastet. Den handlar nämligen om val av kultursyn snarare än om att enbart skapa en tekniskt perfekt upplevelseshopping.

1. Kultur är kommunikation, så om ditt evenemang lyckas skapa en levande dialog mellan kulturskapare (i boken: artist och publik, jag undviker här de termerna) då har evenemanget lyckats. Det lilla extra är då att stämningen under evenemanget är öppen, upplyftande och inbjudande till samtal.

2. Kultur är inklusion. Ett kulturevenemang är öppet för alla och har låga trösklar både bokstavligt och bildligt. Tillgängligheten handlar inte bara om synlighet via olika marknadsföringskanaler, utan om att se till att  t.ex. funktionshindrade är fullt delaktiga i evenemanget – då har arangören fått till det lilla extra.

3. Kultur är medskapande lärmiljöer. En bok är inte färdig när författaren skrivit den, utan först när läsaren tagit den till sig. Kultur som tilltalar alla sinnen och appellerar till vår längtan efter etiska, estetiska och existentiella erfarenheter. Fria bildningens medskapande lärmiljöer och kulturarrangemang – det är väl det stora lilla extra??

Björn Wallén

Läs också

Kommenteringen är stängd.