Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd,Siv

Polarprisvinnaren Evelyn Glennie

13 mar , 2015, 10.32 Siv Ekström

 

Sent ska jag glömma reaktionen när jag en gång för flera år sedan, som inledning på ett samarbete med en grupp musiklärare, visade filmen Touch the Sound för dem. Det är en dokumentär om och med slagverkaren Evelyn Glennie som nyligen utsetts till vinnare av årets Polarpris. ”Vad var idén med att visa den här filmen?”, var repliken när vi sett filmen till slut. Och det kändes som om vi kom från varsin planet.

Evelyn Glennie är en formidabel virtuos på slagverk och var den första heltidsarbetande slagverkssolisten i världen. Hon har flera uppsättningar instrument utplacerade på flera ställen – till exempel en marimba i Japan och en i USA, samt tre hemma i England för att smidigt kunna turnera med sin musik. En slagverkare är en mångsidig musiker och är man funtad som Evelyn Glennie utökar man sitt instrumentförråd med allt möjligt som går att bringa ljud ur. Hon lär ha samlat på sig mer än 2000 olika slagverksinstrument. Filmen Touch the Sound utforskar just vilka rytmer och ljud som vi har runtomkring oss och hur man kan bli inspirerad till musik av allt. Det var ju därför jag tyckte den passade för de där musiklärarna jag berättade om i början. Filmen som jag hade sånt sjå med för att få inspelad på DVD när den kom i TV en gång för flera år sedan finns nu i sin helhet på Youtube. Se den!

Det skulle egentligen inte behöva nämnas att hon är i det närmaste döv, för det är ingenting som hon själv vill göra någon affär av. Men faktum är att hon i tolvårsåldern i praktiken förlorade hörseln. Hon hade då spelat piano redan i flera år och börjat med slagverk vid sidan om. Det var tillsammans med sin slagverkslärare som hon med hjälp av sitt absoluta gehör finslipade sin förmåga att identifiera olika tonhöjder med hjälp av vibrationer i olika delar av kroppen och på så sätt skapade förutsättningar för att kunna fortsätta musicera trots att hörseln försämrades.

När hon sedan sökte in på Royal Academy of Music i London blev lärarna förskräckta och ville inte godkänna henne som elev. Hur skulle en döv person kunna studera musik! Men de fick ge sig. Glennie har gjort mycket för att föra ut slagverksmusik till bredare publiklager. Vid OS i London 2012 spelade hon på invigningen och då om inte förr fick väl fler upp ögonen för hennes fantastiska musicerande.

Det finns en annan film på nätet som också passar för den som är nyfiken på Evelyn Glennie. Ett anförande på TED Talks om hur man kan lyssna på musik med hela sin kropp. Hennes passion för det hon håller på med är smittsam och inspirerande. Att lära världen att lyssna är hennes mål i livet och där kanske Polarpriset kan hjälpa till. Åtminstone så att flera får en chans att bli inspirerade av hennes budskap. Musik är till för alla, alla kan uppleva musik på sitt eget vis och man kan lyssna på många olika sätt. Vi har alla en egen individuell ton! Evelyn Glennie har medverkat till att man i England har ändrat på intagningskriterierna till musikskolorna och hon har blivit adlad av drottning Elisabeth. Tänk om man fick uppleva henne live på en konsert någon gång!

Siv Ekström

Läs också

Kommenteringen är stängd.