Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Den coola butiken

30 jan , 2015, 08.46 Martin Näse

 

reko

Jag har hittat tre nya närbutiker. Väldigt speciella, det är trevligt där. Man kan handla t.ex. morötter, potatis, sallad, ost, kött, ägg, honung. Jag träffar alltid glada människor och får handla direkt med en köpman som vet hela historien bakom produkterna. Alla produkter kommer från närområdet och de flesta är ekologiska. Det finns ett ansvar för att produkterna ska hålla god kvalitet, det märks.

Några problem får man leva med i de här butikerna…

– de har öppet en kväll varannan vecka, och bara en halv timme per gång.

– det saknas elektricitet och uppvärmning, så vintertid är det mörkt och kallt. Speciellt om det är kö till disken, som det brukar kunna vara, ska kunder och köpmän vara utrustade med en positiv attityd.

– de här butikerna finns 15-25 km från mitt hem. Men så kan det vara nuförtiden när man bor på landsbygden som jag gör.

– man vet inte riktigt vad som finns till salu förrän, en tid innan butiken öppnar, utbudet presenteras och man kan göra beställningar.

Det är så att jag är medlem i tre olika REKO-ringar. Varje ring har sin Facebook-grupp, där berättar producenterna vad de bjuder ut och sen kan vi kunder kan göra våra beställningar. Så träffas alla på en gång, på en större parkeringsplats, under en överenskommen halvtimme. Producenterna står vid bakluckorna eller sidodörrarna till sina bilar, kunderna köar en stund till en eller flera bilar. Varor och pengar byter ägare. Människor pratar glatt med varandra. Det är trevligt i närbutiken.

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.