Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Ett dygn på havet med folkmusik

16 jan , 2015, 09.32 Siv Ekström

 

Det är precis en vecka sedan jag tillsammans med 2499 andra (de sa att det var 2500 med!) åkte färja mellan Helsingfors och Tallinn under nästan ett helt dygn. Eller om man ska vara ärlig så låg vi mest i Tallinns hamn. Det var dags för den årliga Folklandiakryssningen när folkmusikentusiaster från hela Finland samlas på en chartrad färja och spelar, lyssnar och dansar en kväll en natt och en dag. Från fredag kväll till lördag eftermiddag. I år genomfördes Folklandia för tjugonde gången!

Det är nördigt, men glatt och fullkomligt oemotståndligt. Unga som gamla samlas förväntansfulla i hamnen och står där länge och väntar på att få gå ombord, spanar in bekanta och längtar efter att få börja kryssandet.

I alla hörn som tänkas kan står det folk och spelar redan innan färjan lagt ut. I alla caféer och barer och discon, ja till och med i konferensavdelningen har man riggat scener för folkmusikgrupper och dansare. Ett stort programblad på två sidor radar upp vad som händer på alla scener och det gäller för alla att spana in sina favoritkonserter och däremellan hinna med lite mat och dryck också.

Nästa års Folklandiakryssning brukar bli fullbokad alldeles kort efter att årets kryssning är avslutad.  När man lyckats få en plats för en hundring ungefär har man en koj i en hytt och kan gå på alla aktiviteter och konserter utan att behöva hala fram plånboken. Proffsen och de glada amatörerna blandar sig på ett naturligt sätt, de jammar ihop i något ledigt hörn, de lyssnar på varann och dansar tillsammans. En höjdpunkt under resan är nattkadriljen eller ”Huutokatrilli” som det står i programbladet. På det största dansgolvet samlas vid midnatt så många som bara får plats, Antti Savilampi den outtröttlige, med headset på, instruerar först alla ivriga i alla turer som ingår. Det brukar ta en god stund bara det. Och så spelar JPP intensiva kadriljer i ett enda kör i minst en halvtimme, kanske en hel. Antti ropar instruktioner och alla dansar. Det är säkert allra roligast att vara med på golvet, men det är en fröjd att titta på också. (Klicka på bilden nedan!) Vilken gemenskap och vilken glädje!

huutokatrilli

Antagligen är man ganska udda som reser med nattfärja till Helsingfors för att stiga ombord på en anna färja för ett dygn ombord och sedan tar man bussen till Åbo och kvällsfärjan hem. Men tamejsjutton att det är det värt! Ett dygn i bubblan Folklandia varje år gör gott åt själen. Alla ombord är ens kompisar fast man inte känner mer än en handfull personer, vi är alla med på samma fest och ler vänligt mot varandra när vi trängs i kön efter kaffe eller mat. Kanske borde jag boka in mig till nästa år redan nu så länge det finns en chans…

Siv Ekström

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.