Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Bakåt är det nya framåt

11 jan , 2015, 23.50 Martin Näse

 

detroit

Detroit, Michigan, USA. Min hustru föddes här, men länge före det föddes också Bilen här. Man kan gott säga att Bilindustrin och Bilismen föddes och utvecklades i Detroit. Henry Ford och bröderna Dodge skapade framtiden här. Under större delen av 1900-talet var staden bilismens vagga i världen.

På kort tid har nu den råa, globala ekonomin tagit omkull den stolta storstaden. Förfallna byggnader, arbetslöshet, miljardskulder är det som gäller.

Och nu lär man sig att cykla! På Yle Arenan finns en kortdokumentär om cykelentusiasten Kyle Wiswall, en inflyttad tidigare jurist, och hans tusentals polare. De mekar med cyklar och erbjuder ett ”Earn a Bike”-program åt ungdomar som inte skulle ha råd att skaffa sig en ordentlig cykel. De ordnar Slow Roll, ett stort massjippo och en manifestation för cyklandet. De tror på framtiden och på ett hållbart samhälle.

Cyklandet är ändå inget nytt. Staden är platt och cykelvänlig. Redan salig Henry Ford och bröderna Dodge var cykelmänniskor, liksom 75 % av invånarna på den tiden. Men de ville något annat. Ur den verkstadsindustri som uppstått kring cyklandet utvecklades därför bilindustrin.

Jag har tidigare stött på frågan i ett uland: ”går det framåt eller bakåt här”? Jag vill tro att det nu går framåt igen i Detroit!

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.