Lära för livet eller lära av livet?

Rose

Är hen en Luciagosse?

8 Dec , 2014, 10.02 roseheir

 

Jag har helt ärligt svårt för nyordet ”hen”. Det sitter mycket obekvämt både i mun och öra och jag känner bara att orden han och hon är ganska harmlösa epitet för att beskriva de två typer av homo sapiens som man kan behöva tala om i tredje person. Jämställdhet och lika värde befrämjas? Av att man krystar fram ett könsneutralt pronomen? Kanske? Kanske inte alls? Användningen av hen förändrar ju inte heller faktum -att det finns två kön. Det svenska språket särskiljer könen genom ett bruk av han och hon. Konstigare än så behöver det inte vara. Jag kan ju ha fel men jag upplever att båda är tillräckligt objektiva och neutrala i sig. Mindre jämställt än hen? Njae…

emelie2011
I Sverige blev ett luciaval nyligen riksnyhet då en skola lottat fram en pojke till årets Lucia. ” Varför skulle inte en pojke kunna bli Lucia? Vi lever ju ändå på 2000-talet”, sa den lärare som intervjuades. I demokratins namn hade man på fullt allvar bestämt sig för att det var lika rätt att ha en pojke som lucia och så skulle det bli. Jämställt. Demokratiskt. I tiden.

Och igen känner jag att vår tids mänska blivit lätt förvirrad. Och i stället för att applådera något demokratiskt, jämställt och starkt -så  blir jag nästan illa berörd över att vi på 2000-talet vill så mycket att det lätt slår över och bara skapar förvirring. Man hittar alltför enkla lösningar, ett slags ”quick fix”, på stora, mer komplexa frågor, vilket både jämställdhet och demokrati är. När tanken är att hylla goda ideal och visa respekt är det ändå inte säkert att det är det man åstadkommer. I värsta fall -vilket luciavalet tydligt visade -skapar man snudd på löje kring det hela.

Om man upplever luciatraditionen som odemokratisk och icke jämlik så är det väl bara att avstå, tänker jag. Lucia ingår ju inte direkt i läroplanen så inget säger att skolan måste ha ett luciatåg. Och kanske är det fler av våra traditioner, som inte stöder våra moderna ideal och värderingar? Det är ju inget som säger att vi vill och måste behålla sådana heller.

Men mitt förslag är nog ändå, att stora frågor bäst löses utan att man blandar in luciatåg och språklära.

Läs också

Kommenteringen är stängd.