Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Tradition som begränsar

5 Dec , 2014, 12.33 sprattis

 
 •  

  Har med förvåningens finger i häpnadens mun följt med det parlamentariska spelet i Sverige. Förstår mig inte riktigt på att det bara är Sverigedemokraterna ( har absolut inga som helst sympatier för dem!!) som enligt flertalet komentatorer får bära ansvaret för att fälla Löve’ns budget. Den borgerliga alliansen var ju lika goda kålsupare!

  Sverigedemokraterna frångick alltså en gammal kutym om, att det ”tredje blocket” skall lägga ned sina röster ( dvs stöda regeringsminoriteten) då det röstas om t.ex. budget i riksdagen. Vad är detta för en i-sten-huggen tradition? Isolerar de politiska blocken sig totalt från varandra?

  Jag är visserligen inte heller någon hängiven supporter till den finska konsensusmodellen, där snart sagt vartenda parti, från höger- till vänsterkanten har suttit med i samma regeringar sedan början av 1990-talet. Idealen har fått ge vika för en massa magra kompromisser och det kan/bör väl inte politik gå ut på?

  Men nog ska man väl svenskarna, i en litet snävare omfattning än vad vi har gjort, vid behov kunna samarbeta över de hävdvunna gränserna mellan högern och vänstern.
  I stället för att låta en liten (13%) del av riksdagen föra taktpinnen!

   

Läs också

Kommenteringen är stängd.