Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Nära Mig

1 Dec , 2014, 09.18 Martin Näse

 

kartoffeln

Vi åt fin middag: köttbullar och kokt potatis! Köttet kom från ett ekologiskt jordbruk inte långt från oss. Både ”när” och ”eko” alltså. Potatisen kom från en annan gård i närheten, ekologiskt odlad också den. Jag kokade kartofflarna, medan köttbullarna svängdes ihop och kryddades av en matlagningsduktig person nära mig. En sallad till och ett litet glas vin. Fest!

Jag har nått ett skede i livet då jag inte längre nödvändigtvis måste ruscha genom en supermarket i jakt på de snabbaste ingredienserna, hetsad av svettiga småbarn som skriker för att matdags skulle ha varit för en stund sedan. Om jag bara orkar, ids och bryr mig, kan jag tänka efter lite före. Helst innan jag går till butiken.

Ordet ”global” borde officiellt förklaras som ett svärord när man talar om mat och ingredienser. Det finaste, renaste, godaste och på allt sätt bästa är det som kommer nära ifrån. Om inte egenproducerat, så från den egna näromgivningen. Helst inhandlat direkt av någon riktig människa, som känner till bakgrunden och som man kan prata med. Mat ska bara inte bo och färdas över planeten i plåtburkar och plastlådor, till mellanlager och slutligen till gigantiska utdelningscentraler i form av marketar där vi trängs för att betala en massa mellanhänder för falsk fräschhet!

PS 1: jag är nybliven medlem i en lokal EKOREKO-grupp på Facebook; producenter och medlemmar samlas på överenskommen tid på en parkeringsplats och maten byter ägare

PS 2: vinglaset var nog upphällt ur en flaska köpt på en flygplats i London nyligen… men vem blir nu perfekt med en gång och så råkade jag ju faktiskt vara där själv, lokalt liksom…

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.