”Ingen skrivstil i skolan mer!” Nyheten häromdagen väckte troligen en hel del känslor. Barnen i skolan ska i framtiden endast lära sig att texta och skriva på dator, skrivstilen ska bort. Argument som att man lär sig på ett annat sätt om man skriver för hand har redan lyfts fram. de som gått in för denna nyordning har antagligen rättat sig efter hur det ser ut numera: ingen ungdom vill skriva skrivstil och det är svårt att motivera eleverna till det när de först har lärt sig texta.
Jag tycker tvärtom jag: behåll skrivstilen men ta bort textningen och låt eleverna först ”skriva sig till läsning” på dator med norrmannen Tragetons metod! Inte bara i Norge men också i Sverige och i Finland har många lärare och skolor fastnat för den här lite annorlunda metoden att låta barnen lära sig läsa och skriva med hjälp av datorn. Man svänger på det på flera sätt: först skriva och ur skrivandet föds läsningen. Först skriva på dator och ett år senare skriva för hand. Då kan eleverna redan bokstäverna och vad de står för och dessutom har deras finmotorik hunnit utvecklas ett eller två år längre. Och när Trageton-eleverna i Norge börjar skriva för hand går de direkt på skrivstil istället för att texta först. Allt skrivande på dator har hjälpt till med motoriken och skrivstilen går som en dans.
Om jag fortfarande arbetade i lågstadiet skulle jag verkligen vilja arbeta enligt Tragetons metod. (se video här) Det känns lika självklart som Ulrika Leimars Läsning på talets grund som var ”inne” i slutet på 1970-talet när jag studerade vid Pedagogiska fakulteten i Vasa. När jag några år senare praktiserade vid Prior Weston i London – den skola som Inger och Lasse Sandberg skrev om i boken Lilla Anna i glada skolan – jobbade de på samma sätt utan att någonsin ha hört talas om Ulrika Leimar. Läraren behöver inte vara den som nådigt delar ut en bokstav i veckan till eleverna. Bokstäverna finns redan överallt runt omkring barnen. Särskilt nu när datorerna finns överallt har man hela tiden hela alfabetet till sitt förfogande. Titta här: hela tangentbordet är fullt med bokstäver. Välj vilken du vill använda! I och med att surfplattorma gjorde sitt intåg fick man ett ännu enklare verktyg för att skriva sig till läsning.
Både Leimars och Tragetons metoder sätter värde på barnens egna erfarenheter och historier. Det behövs inga tillrättalagda texter för att lära sig läsa. Tragetonmetoden har ännu en finurlig grundsten: barnen jobbar alltid parvis vid datorn/iPaden för att diskutera och inspirera varann. Ofta parar man ihop barn på olika nivå för att de ska få draghjälp av varann. Och resultatet blir trevliga texter med innehåll och en berättarglädje som man får leta sig gråhårig efter i konventionella skrivhäften där det ska skrivas ”fri skrivning” med blyertspenna för läraren att läsa.
Det finns skeptiker förstås, det finns det väl alltid när man kommer med något nytt som är annorlunda än hur man ”alltid har gjort”. Det intressanta med flera kritikers argumentering är att man klagar på att det först borde bevisas vetenskapligt att det nya sättet är bättre än det gamla. Men vem har bevisat att det gamla sättet vetenskapligt är det bästa? Nej, det behövs inte för det är vedertaget, ja så har vi alltid gjort…
Siv Ekström