Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Polska med symfoniorkestern

29 sep , 2014, 08.52 Siv Ekström

 

Nedergårds-Janne i Listersby i Vårdö kunde aldrig föreställa sig att polskan han spelade för Otto Andersson i början av 1900-talet en gång om drygt hundra år skulle spelas av en symfoniorkester från Sverige. Men nu är det gjort! I torsdags besökte Gävle symfoniorkester Mariehamn och konserthuset Alandica. De kom för att spela musiken från sin nyutgivna CD med titeln ”Symphonic Stomp of Sweden”. Skivan omfattar 65 minuter folkmusik, både gammal traditionell och helt nyskriven, arrangerad för orkestern av Karl-Johan Ankarblom.

Skivbolaget hade låtit sig övertalas att ge ut den planerade skivan men när de fick höra inspelningarna som var klara någon gång i februari – mars i fjol, ville de lansera CD:n internationellt och då fick det ta tid att ordna med skivomslag och putsa marknadsföringsstrategierna. Som vi har väntat, vi som visste vad som var på gång och dessutom fick en föraning genom en filmsnutt på Facebook från en konsert i Bollmäs som orkestern passade på att göra efter skivinspelningen ifjol.

Den 8 augusti i år släpptes skivan på Hesselby folkmusikfestival i Stockholm och fick mycket positiv respons. Kritikerna i Sverige har varit hänförda, skivan har sålt i mängder så att den legat på topplistor när det gäller klassisk musik. På Åland har vi nu i två års tid haft ett samarbete med Gävlesymfonikerna och vi var förstås många som blev glada när vi fick veta att de kommer till Åland med folkmusikprogrammet nu i höst. De har spelat i Mariehamn tre gånger tidigare, en gång i terminen, sedan sportlovet 2013. Samarbetet gäller offentliga konserter, men också Ålands musikinstituts elever, som har fått träffa musikerna i orkestern och spela tillsammans med dem.

Musiken på den nya CD:n bildar en helhet skapad av arrangören Karl-Johan Ankarblom som också dirigerade orkestern under konserten på Alandica. Folkmusiken idag har inte någon framträdande roll i människornas vardag, men vid viktiga livshändelser är det ändå ofta till folkmusiker man vänder sig. Vid bröllop, dop och i sorg. Verket börjar i den folkliga föreställningsvärlden med Karl-Johans egen komposition Hins kall från Hårga, där Näcken kallar på spelmannen som svarar och som får orkestern med sig till slut. Därefter kommer arbete, fest, bröllop och vemod med på olika sätt i resten av låtarna. En fantastisk skiva!

dirigent

Vid ålandsbesöket ville man ha litet åländsk musik med på ett hörn och min dotter Ida Kronholm och jag blev inbjudna att tillsammans med Andreas Nyberg agera förband – som man brukar ha på alla större rockkonserter. Allra först spelade vi Klang Julles vals med enbart fioler tillsammans med dirigenten som själv är folkmusiker från början (fem år var han visst när han började). Sedan kom Nedergårds-Jannes polskan med dirigent och full orkester bakom oss. Andreas Nybergs schottis, som fick heta Rejvländer i det här sammanhanget, blev nästa låt innan orkesterns ordinarie program tog vid med riksspelmannen Görgen Antonsson som solist.

Det är svårt att förklara hur fantastiskt det var att musicera med symfoniorkestern i ryggen. Femtiofyra musiker, varav tre slagverkare och så Karl-Johans påhittiga, svängiga arrangemang! I den sista låten på konserten som var den tredje av ”våra” låtar som arrangerats speciellt för detta tillfälle var det svårt att hålla masken. Mungiporna gick nog upp till öronen: den finaste brudmarschen vi vet, Napoleon, som finns i varianter över hela Norden, inleddes med oboesolo över spröda violinklanger i B-dur, vi kom med i G-dur och det hela avslutades i A-dur. Då blev det lyckosprattel i violinerna, och blåsare och slagverk som bara växte… ”Ett minne för livet” räcker inte till, jag har inte landat ännu och vill inte göra det ännu på ett tag.

Siv Ekström
Foto av Tua Åström från konserten med solisten Görgen Antonsson och dirigenten Karl-Johan Ankarblom

Läs också

En kommentar

  1. anne skåner skriver:

    vad fint skrivet o att ni tog det till er. Hoppas det kom mycket publik. kram från Stockholm

Kommenteringen är stängd.