Lära för livet eller lära av livet?

Rose

Mindfulness, display och annat stuff

18 aug , 2014, 15.53 roseheir

 

Kollar ett klipp från YouTube, nynnar med i refrängen till vinnarlåten i Eurovision Song Contest, följer Obamas tal i kvällsnyheterna, surfar på nätet för att hitta en reservdel till vår gamla tryckkokare, uttalar bekvämt märken som Rainbow, Sun Made Raisins och namn på företag som My Academy. No problem!

Jag har ibland stött på benämningen ”killer language” (”mördarspråk”), i sammanhang där man fruktar att engelskan kommer att utrota alla andra språk. Det är riktigt tråkigt om det går så men det är ändå inte det jag tänkt skriva om.

Det är egentligen ganska sällan jag tänker på hur pass mycket mina -tämligen anspråkslösa men dock -kunskaper i engelska, betyder för mig. Jag har som skolflicka upplevt grundskolans införande och jag minns hur det före den fanns möjlighet att avstå från att läsa engelska. Jag minns att det fanns kamrater och föräldrar som ansåg att engelska var ett onödigt språk för oss finländare! Så tänkte man då. Jag fick välja engelska och är tacksam för det.

Min mor hade aldrig ens möjlighet att göra ett val. Engelskan fanns definitivt inte på hennes folkskolschema på 1940-talet (knappt ens finska). I dag gör det livet invecklat för henne. Jag behöver bara hastigt bläddra i mitt instituts studieprogram så hittar jag kurser ”after work” och ord som Mindfulness, stretching, scrap booking, slow jumppa, etc. etc. för att inse hur ofta vi faktiskt använder oss av engelska ord.

Vår vardag är formligen impregnerad med engelska och jag är glad över att jag kan känna mig bekväm i det. Och så mycket fattigare (och som sagt mer invecklat) livet vore om jag inte skulle förstå texterna i mycket av den musik, litteratur och film som jag så gärna konsumerar . För att inte tala om hur begränsat jag skulle kunna röra mig på nätet med bara svenska och en del finska. Mitt arbete skulle kännas ganska annorlunda utan de internationella projekt jag troligtvis inte skulle klara av att ansöka om och delta i. Utan engelskan krympte nog min värld.

På äldre dar, 70+, fick så mamma gå en kurs i nybörjarengelska, en medborgarinstitutets kurs för dem som ville lära sig grunderna i språket. Inte kommer hon att hinna disputera men hon är mer än nöjd ändå.
Hon brukar numera hälsa med ”Nice to meet you!”

Läs också

Kommenteringen är stängd.