Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Hängmattan och hallonbacken

23 jul , 2014, 10.35 bjornw

 

En av höjdpunkterna i min semester har varit hängmattan. I den kan man varva ner, ligga som ett barn i moderns famn, vaggande i vinden, se upp mot trädkronorna. Och läsa god litteratur, så som den här:

Edith S foto

Agneta Rahikainens forskning korrigerar en del av mytbildningen kring Edith Södergran, men det är inte hela poängen. Jag håller med Merete Mazzarella att också författarmyterna har sin plats i vår litteraturhistoria. Men då ska man också kunna läsa in hur tolkningshistorien – Rahikainen talar om receptionshistorien – utvecklats efterhand då nya litterära paradigm givit nya tolkningsnycklar.

Under Bokkalaset i Ekenäs i början av oktober kommer jag ha möjlighet att diskutera boken om Edith med Agneta Rahikainen. Nu, mitt i sommarvärmen, är det dags att lägga åt sidan de teoretiska resonemangen, och lämna hängmattan för hallonbacken.

Edith S. erbjuder en passlig åsnebrygga till att gå iväg och plocka de röda bären, i en dikt som gjort hallonbacken berömd:

”Nu ville vi säga dig ditt livs hemlighet:
nyckeln till alla hemligheter ligger i gräset i hallonbacken.
Vi ville stöta dig för pannan, du sovande,
vi ville väcka dig, döda, ur din sömn.”

Hallon

Hallonen, de röda bären med erotisk sprängkraft; enligt kinesisk visdom är hallonkart ett beprövat potensmedel. Hallonen, vars smak inte kan efterliknas syntetiskt, då varje bär bär på sin egen aromatiska nyans. Hallonen, som nu är mogna, är i momentum: vid nästa regn faller de ner till marken, blir nyckeln till alla hemligheter i gräset.

Björn Wallén

Läs också

Kommenteringen är stängd.