Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Är du man eller kvinna?

2 jul , 2014, 08.01 Siv Ekström

 

Det jobbas intensivt med en ny opera på Åland just nu. Sju sångerskor och en skådespelare ska sjunga och agera, sex musiker bildar orkester. Regissören Suzanne Osten leder det spännande arbetet med att utforma det som ska hända på scenen. Isländska Karólina Eiriksdóttir har skrivit musiken och åländska Katarina Gäddnäs har skrivit librettot. Anna-Maria Helsing dirigerar. Det är Kulturföreningen Katrina som står bakom produktionen och i mitten av juli blir det premiär i Alandica i Mariehamn. Efter sex föreställningar här drar man ut på turné till Jakobstad och Stockholm. Senare uppförs operan i Esbo och det finns också planer på Oslo och Reykjavik.

Operan tar avstamp i historien om Maria Johansdotter som föddes i Sanda by i Föglö ca 1683. Hennes far Johan Mattsson dog 1691 när Maria skall ha varit åtta år gammal. Modern Brita Mattsdotter gifte senare om sig med bonden Erik Göransson från Sottunga. Vad som sedan hände med Maria får vi reda på i protokollen från de förhandligar som hölls vid tinget i Svartsjö Färentuna utanför Stockholm 1705 och i hovrätten 1706.

Maria följde med sin styvfar till Stockholm hösten 1702. Hon försörjde sig till en början genom att spela nyckelharpa på korgarna i Stockholm och tog senare arbete som piga, först i staden och senare på landsbygden utanför. Efter två år klädde Maria sig som man och började kalla sig Magnus. Det var bättre betalt som dräng och det var egentligen sådana sysslor hon var van med hemifrån och trivdes bäst med. Den trevliga drängen med den fina sångrösten blev omtyckt bland både arbetsgivare och de unga flickorna. Magnus var snäll, säger en av de unga flickorna i rätten. Maria/Magnus fick erbjudande om tjänsten som klockare, men prästen fattade misstankar och började nysta i saken och så småningom kom det fram att Magnus egentligen var en kvinna och det blev tingssak av det hela.

Prästen ville ha henne dömd för otukt och för att ha ”inviterat djävulen”, men rätten brydde sig inte om det moraliska i att Maria/Magnus flirtat med flickor utan dömde henne för att ha ställt till oreda, dvs för att hon uppträtt under falsk identitet, och dömde henne till åtta dagar på vatten och bröd.

stockholm-06

Vad som sedan hände med Maria Johansdotter vet vi inte. Dog hon efter den hårda tiden i fängelset eller fortsatte hon sitt liv som Maria Johansdotter utan att lämna flera spår i protokoll och handlingar? Nu efter 300 år lyfts hon i alla fall fram på scenen och vi kan fascineras över hur aktuell hennes historia är. ”En opera om rätt kön” är underrubriken för produktionen som går under titeln Magnus-Maria. Kön och genus hör till vår samtids heta frågor vilket gör Maria/Magnus rykande aktuell. Föreställningen blir fantastisk, musiken är häftig, scenografin skapar stämning med enkla men effektfulla medel, alla medverkande är verkliga proffs. Kom ihåg att det här inte är kostymteater som skildrar ”hur det gick till” – nej det är tankeväckande med många associationer till aktuella fenomen och mänskliga frågor, som gör att man känner igen sig och får en del att fundera på. Nu är det två veckor till premiären den 15 juli!

Siv Ekström

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.