Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Gåva till studentfesten

30 maj , 2014, 21.47 Johanni

 

Det blir dubbel studentyra hos oss det här året. Båda våra pojkar tar examen och det betyder, att det skall ställas till med fest i morgon. Huset fullt av släktingar och vänner!

Det är klart, att studenten är värd att firas och lika klart, att studenten kan och bör premieras för sin prestation. Fast någon måtta borde det vara!

Råkade förra veckan se en undersökning på vad årets studenter önskar respektive inte önskar sig. Vet inte riktigt hur pass tillförlitligt samplet var, men baxnade helt inför vssa av förväntningarna!

Klockor, tabletter, ny mobil och annan modern elektronik fanns bland tio i topp på önskelistan. Medan t.ex. kläder och böcker var bottennapp.

Att kläder inte är pop som gåva förstår jag nog så väl. Det kan vara rätt  svårt att  köpa just det som gillas av mottagaren.

Farfar och sonsonen har ju inte allt för ofta riktigt samma smak:-).

Men det är pengar och gåvokort som toppar önskelistorna. Och Inte vilka gåvokort som helst, utan gärna till en viss speciell butik med det rätta sortimentet ( resebyråer är pop).

Då det kommer till rena pengar finns det en rätt stor variation i vilken storleksordningen ska vara. Det var alltså  här jag baxnade. Om jag förstod rätt så ansåg flertalet av de tillfrågade, att 200 euro var en rätt futtig gåva! Nej, åtminstone 500,- skulle det ligga i kuvertet innan de var nöjda! !

På något sätt tycker jag, att de som har dylika förväntningar, i en del fall framställdes det faktiskt mera som ett krav,  har tappat sitt sinne för proportioner!

Vad tycker du?

Undrar just vad mina egna söner förväntar sig?

ps Själv fick jag ett helt uppslagsverk på min tid. Det var jättefint och säkert rätt dyrt, fast jag kommer inte ihåg om jag verkligen önskade ett!

Sprattis

Läs också

Kommenteringen är stängd.