Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Kom i form med FolkJam!

16 maj , 2014, 15.47 Siv Ekström

 

”Dubbelsteg till höger, tillbaka igen” – vi hoppade och skuttade i schottistakt, min kollega Marie Johansson och jag och det var faktiskt något av det roligaste vi varit med om på länge! Platsen var en skolgymnastiksal någonstans i Helsingfors, det var i slutet av mars och vi hade tillsammans med åtta andra kommit för att lära oss ”FolkJam” för att kunna leda FolkJam-grupper till hösten.

 folkjam_ryhma3

Begreppet FolkJam myntades vid Uleåborgs yrkeshögskola när man där vid danspedagogutbildningen år 2011 presenterade den nya motionsform som man hade jobbat på sedan 2007 när någon hade fått en idé om att bygga upp ett motionsprogram på folkmusikalisk grund. Man tog alltså steg och rörelser från den folkliga dansrepertoaren och bröt ner till mindre beståndsdelar, byggde upp rörelsemönster med tanke på skonsam motion och mångsidiga rörelser för hela kroppen och plockade låtar från den så kallade moderna folkmusiken, som finns på skivor med grupper som Frigg och Tsuumi Sound System, att dansa till.

Dagens människor är stelare än vad folk har varit någonsin förr, vi sitter vid skrivbord och framför datorer och axlar och ryggar förtvinar och stelnar. Vi blir vana att bara titta åt ett håll. Därför rör man sig i FolkJamgruppen åt alla håll i rummet. Ledaren byter plats så att inte vänster alltid är lika med ”mot fönstret”. Det som är fint är också att deltagaren allt emellanåt uppmanas att ”resa fritt”, rör dig runt i rummet enligt egna idéer, men med ett steg som man just övat in. Och när du rör dig så fritt i rummet ska du titta på dem du möter och se dina medmänniskor i gruppen!

Fredag kväll började vi med ett par (!) 60 minuters gympapass och likadant fortsatte vi på lördag morgon. Mitt på lördagen var det föreläsning som vi tog som välkommen vilopaus för fötterna, men sedan blev det mera skuttande igen och på söndagen avslutades det hela med ett fyra minuters undervisningsprov för oss alla. Jag som egentligen aldrig riktigt tänkt att jag skulle leda någon grupp – snarare spela fiol när andra hoppar –  klarade till min förvåning denna ”examen”. Det gjorde naturligtvis också min yngre kollega som ju var mycket bättre förberedd i och med att hon sedan flera år leder vattengympa och alla möjliga andra sorters gymnastikgrupper i sitt jobb som Hälsa och friskvårdslärare på Medis i Mariehamn.

Nu har vi planerna klara för hösten: det blir en grupp som får dansa FolkJam i Medis regi och under våren och sommaren ska vi minsann slå till med ett och annat gratis prova-på-pass för att väcka folks nyfikenhet. Det var SÅ roligt och man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Det vet jag som hade födelsedag i går!

Siv Ekström

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.