Lära för livet eller lära av livet?

Sabine

Meditation och krigsveteraner

14 maj , 2014, 09.05 sabineforsblom

 

I veckan såg jag en dokumentär om amerikanska krigsveteraner som led av posttraumatisk stress. De hade fruktansvärda minnen av vad de varit med om. De kunde inte längre leva normala liv när de kom hem:  De sov inte, kände avsky och skam inför vad de gjort. En man måste alltid ha en vägg bakom ryggen.

Dokumetären följer också med en liten pojke som lider av ADHD, tvångsmässiga rörelser och rädslor.

Dokumentären The Free Mind visar hur dessa genomgår behandlig med meditation och andningsövningar för att träna hjärnan att förhålla sig till tankar och känslor på ett nytt sätt. Samtidigt genomförs en undersökning för att se hur hjärnan hos krigsveteranerna reagerar. Undersökningen leds av professorn i psykologi och psykitari, Richard Davidson vid univeristet i Winsconsin-Madison. 

 

hjärnan2

 

Det är fantastiskt att se veteranernas ansikten i slutet av dokumentären. De kan le. De kan leka med sina barn. De sover. Den lilla pojken vågar åka hiss. Vår hjärna förändras hela tiden. Vi kan lära oss att förhålla oss till våra liv på nya sätt, vi behöver inte vara fångna i våra tankar. Kan något vara mer befriande än det?

I skolan har vi under två år haft  Mindfulness på schemat. Det ska vi fortsätta med.

 

Sabine Forsblom

, , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.