Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Konsten att hitta kantareller i farstun

28 mar , 2014, 06.53 Moa Thors

 

Vårterminen är inte slut ännu, men hur det nu var kom vi att börja tala om de individuella mål som kursdeltagarna hade ställt upp i början av höstterminen. Det visade sig att en av männen i gruppen hade satt sig som mål att läsa fem böcker på tyska under det här läsåret. Han var lite orolig för tillsvidare hade han bara hunnit med tre – den senaste av dem en 300-sidig lunta om Nürburgring. Wow, jag kunde inte annat än gapa av beundran. Vi talar nämligen inte om en kurs på avancerad nivå utan bara på mellannivå. Helt otroligt! Inte minst som han verkade vara fast besluten att ännu nå upp till sitt mål på fem böcker, innan terminen är slut.

Det är otroligt hur sporrande det kan vara att försöka nå något mål som man har satt sig, och hur belönande det kan kännas klara av det. Men konsten är förstås att hitta den rätta nivån för sina mål. Det måste vara något som är någorlunda realistiskt att kunna nå, men ändå inte alltför lätt. Ett lätt-som-en-plätt-mål ger ingen kick.

Men ibland är det inte alldeles lätt att hitta rätt nivå. Det hände mig t.ex. förra våren när jag började på en luktidentifieringskurs. Ja, det var alltså min hund Kaxen som skulle lära sig att hitta tryffel. Eftersom det under inlärningen krävs äkta övningsmaterial, beslutade jag ändå att han skulle få börja med kantareller. Och mitt mål var förstås att han redan samma sommar skulle vara fullärd och hitta en massa nya kantarellställen åt mig. HA! Visst lyfte han lydigt på vänster framtass när jag pekade ut en kantarell åt honom, och det är i och för sig otroligt bra redan det. Men det är ändå ganska långt från mitt mål.

Hösten gick därför i frustrationens efterdyningar, men nu när solen börjat krypa fram vaknar ivern igen att träna. För hur ska han kunna lära sig om han inte får öva! Så nu har vi tagit några steg tillbaka och gör korta grundläggande övningar varje dag enligt principen ”bättre lite varje dag än bara en gång i veckan”. Och nu när jag går ut i offentligheten med mitt mål, blir pressen naturligtvis större att inte slappa. Ugh!

Häng kvar på bloggen så får du veta hur det går!

Kaxen markerar kantarellukt

För tillfället övar vi med två burkar. Den ena innehåller en torkad kantarell och den andra gammal ost – en oemotståndlig lukt för en hund. Men bara när han lyfter vänster framtass vid rätt burk får han en godisbit ur automaten. 

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.