Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

click

12 mar , 2014, 10.10 Martin Näse

 

Gör jag något när jag klickar? Om jag trycker ned ett finger, är jag aktiv? Är det en verklig handling eller en pseudohandling? En irriterande fråga för mig som inte fötts under den här tidsåldern, utan måste födas på nytt in i den. De förra bekymrar sig inte.

Att klicka är naturligtvis en fysisk handling. Men finns det en verklig koppling till en reell beredskap och handlingskraft? Innebär mitt klick att jag är beredd att stå upp för min åsikt om det gäller ”på riktigt”?

Ett antal miljoner människor klickade för några dagar sedan på länken till en video upplagd av en talangfull flicka från Jeppis. Helt klart är att en ofantlig mängd människor plötsligt uppskattar det som hon visar prov på. En ofantlig mängd människor är plötsligt aktiva. Eller är de?

Några fiffiga människor diskuterade häromdagen på temat aktivism. Om den håller på att dö ut. Man ställde aktivism mot klicktivism. Man såg väl att klicktivism kan leda till aktivism. Man såg väl att båda behövs idag.

Det kanske går så här:

– småningom kommer allt flera att uppfatta många klick som en stark yttring som måste beaktas i beslutsfattande
– småningom kommer man att se var gränsen går för hur långt man kan nå med ett kollektivt klickande
– småningom kommer man att se gränserna för när IRL-aktivitet måste träda till

Eller så tröttnar vi bara på allt detta (pseudo)sociala och det kanske kommer något annat i stället.

H. Martin
(PS: det här är som att köra rally utan karta och gissa hur vägen svänger sig bakom de följande kurvorna. Häftigt, men ett inlägg som man kanske inte vill kännas vid om något år)

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.