Lära för livet eller lära av livet?

Sabine

Finlands lejon – en struts?

28 feb , 2014, 10.05 sabineforsblom

 

Det finns två barnfilmer som har en speciell plats i mitt hjärta. Den ena är Trollkarlen från Oz, den andra är Lejonkungen.  Det är två filmer om drömmar och mod, om  feghet och svek.  Det fega lejonet som letar efter sitt mod får mitt hjärta att svälla av glad förtröstan, den fega och svekfulla Scar får mitt hjäta att förvandlas till en sten av sorg. Ytterligare två lejon har en plats i min lejonsamling: lejonet på vårt vapen med lyftat svärd, beredd att försvara oss alla – och vår lejonflock på isen. Under OS försågs de senaste dessutom i TV-reklamen med ett blodisande rytande. Jag älskar det modiga lejonet som symbol för Finland!

För några dagar sedan fastnade min blick på en artikel i Taloussanomat.  Den handlade om feghet och skam. Rubriken ljöd ungefär Nokia förstördes av skam –  är det Finlands tur nu?

Så vad har en artikel om skam med ekonomi att göra? Lika mycket som med lejon ungefär. Anne-Liisa Palmu jobbade i sjutton år på Nokia som chef och medlem av ledningsgruppen. Nokias problem, säjer Palmu i intervjun, var att man var rädd för att misslyckas och sen få stå där med skammen. Därför ville man inte se vart Nokia var på väg, utan stack huvudet i busken. Man offrade hela firman i sin rädsla för den eventulla skammen. Och nu frågar sig Palmu om samma sak håller på att hända med landet. Våra ledare är för unga, de har ingen erfarenhet av att livet går upp och ner och att framgång ofta följs av motgång och vice versa. Under kärva tider tar dessa ledare till alltför hårda och omänskliga metoder och är beredda att offra folket i processen (läs inkomstklyftor, uppsägningar, arbetslöshet,  och konsekvenserna av det).

Jaha. Det var ju intressant. Har vi alltså unga och rädda ledare idag? Unga och rädda med hårda nypor? Då är det väldigt illa. Rädsla för misslyckande går oftast väldigt dåligt ihop med kreativiet och mod. För som Mark Twain redan på sin tid sa: Mod är inte avsaknad av fruktan, utan motstånd mot fruktan. Och mod och kreativitet är väl egenskaper vi förväntar oss av våra ledare, såväl inom politiken som företagsvärlden?

Anne-Liisa Palmu är inte på Nokia mer. Hon grundade en firma som erbjöd kurser i mjukare ledarskap för företag. Hon gick i konkurs. Det skäms hon inte för.

Kanske det är dessa som vågat, på vinst och förlust, som borde anlitas som coacher, ishockeytränare och företagskonsulter? Men det ska vara mod att anlita en som har ”misslyckats”.

Så vem är vi och vem vill vi att ska leda oss? Lejonet som inser att han tappat sitt mod men inte ger upp kampen och finner det till slut?  Eller Scar som offrar sitt folk för ärelystnad och makt?

Enligt många många forskare sitter Scar på makten just nu.  Heikki Hiilamo vid Folkpensionsanstalten i en intervu i Helsingin Sanomat, professor Juha Siltala vid Helsingdfors universitet i en tidigare intervju i Taloussanomat och professorn i socialpolitik, Pekka Koistinen vid Tammerfors universitet, också citerad i Helsingin sanomat.

När Scar har makten är det inte roligt alls. Bilderna i filmen påminner om en annan ledare, upphöjd framför en folkmassa. Men det är ju i en tecknad amerikansk film för barn förstås.

Sabine Forsblom

, , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.