Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Mellan demokrati och misantropi

21 feb , 2014, 16.27 bjornw

 

Kiev, februari 2014. Blödande demonstranter förs till ett hotell för att omplåstras. Gatans parlament har blivit en blodig, dödlig plats då makthavarna i Ukraina skjuter sitt eget folk. Demokrati och våldsam konfrontation går inte ihop: detta är inte demokrati, utan misantropi (människohat).

Stockholm, april 2013. Ett tyst och till det yttre fredligt gäng kommer gående med flaggor. Först tror jag att det är fotbollsanhängare till AIK, men ser sedan att demonstranterna eskorteras av polis. Aha, den högerextrema Svenska Motståndsrörelsen manifesterar sig på Stockholms gator. Detta är demokrati, men även misantropi.

Demokrati innebär mötesfrihet och rätt att demonstrera för sin sak. Men misantropin tar kål på demokratins väsen, därför att våldet i alla dess former dödar utrymmet för diplomati och dialog. Djupast sett är det alltså fråga om människosyn, en innerlighet som förhindrar oss från att gå till ytterligheter.

Björn Wallén

Läs också

En kommentar

  1. roseheir skriver:

    Känner sorg över att politik kan göra så mycket ont då syftet alltid borde vara det motsatta.

Kommenteringen är stängd.