Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Vart är vi på väg?

16 feb , 2014, 18.54 bjornw

 

I Helsingfors pågår under februari månad en synlig kampanj som syns i metro- och spårvagnar. Nej, jag tänker inte på reklamer, utan på tänkespråk. Tankekorn. Ord på vägen. Epigram. Visdomsord. Maximer. Bevingade uttryck. Sentenser.
Att livet bokstavligen går på räls behöver inte betyda att allt går som på Strömsö. Stressade resenärer ser ut genom fönstret, kanske med tomma blickar. Tåg och spårvagnar kan också sätta tankarna i rörelse.
Under februari månad har Suomen Aforismiyhdistys och HSL/HRT en gemensam kampanj Aforismit raiteilla, aforismer på spåren. Ord på vägen, som likt SVT-programmet På spåret frågar: Vart är vi på väg?

Kampanjen har fått positiv feedback av resenärerna, och många väntar på att aforismerna skall dyka upp på vagnarnas monitorer. Det är alltså fråga om närmare ett 50-tal nyskrivna eller äldre aforismer som vem som helst har kunnat skicka in till föreningen, vars blogg kan läsas på http://aforismi.vuodatus.net/

Varje år har några aforismer dykt upp på svenska. I år kom ett av mina insända bidrag med bland de tankekorn som delas på spåret, och det blev en tanke om kärlek:

Kärleken har ingen arbetsgivare – den är sin egen.

Här så smått försökt få igång en e-cirkel på Twitter där deltagarna skulle dela med sig av aforismer på skandinaviska språk, finska och engelska. Tillsvidare med magert resultat, men kanske en Facebook-grupp skulle ge större genomslagskraft? Vad tror du, vart är vi på väg?

Björn Wallén, på Twitter @Aforismbear

Läs också

5 kommentarer

 1. Moa skriver:

  Merja Kyllönen skulle platsa i den gruppen, hon har ljuvliga uttryck. Eller vad sägs om ”Ei maailma tule paremmaksi lumihiutaleita metsästämällä.”

 2. Jenny skriver:

  ”Kärleken har ingen arbetsgivare!” – var ju faktiskt ganska bra. 🙂 Gäller på något sätt också för den som älskar sitt jobb. Då jobbar man utifrån inre drivkrafter, inte yttre.

 3. Sami Feiring skriver:

  Du skriver: ”Nytt för i år är också att någon enstaka aforism dykt upp på svenska – en liten domänvinst i sig.”

  Detta stämmer inte, Det har varit svenskspråkiga aforismer med varje år.

  Du skriver också: ”I år kom en av mina insända aforismer med bland de 20-talet tankekorn som delas på spåret, och det blev en tanke om kärlek…”

  Detta stämmer ej. Antalet aforismer är 47.

  Du har även skrivit: ”Det är alltså fråga om ett 20-tal nyskrivna aforismer som vem som helst har kunnat skicka in till föreningen, vars blogg kan läsas på http://aforismi.vuodatus.net/

  Alla aforismerna är inte ”nyskrivna”. Många av aforismerna är flera år gamla, och åtminstone en av dem är flera decennier gammal.

  Jag ber vänligen att du korrigerar bloggtexten. Tack!

Kommenteringen är stängd.