Lära för livet eller lära av livet?

Sabine

Ett kilo till lunch

11 feb , 2014, 17.49 sabineforsblom

 

Jag bara måste skriva om en gammal nyhet: i Finland äter vi ett kilo mat till lunch! Ett kilo alltså, när rekommendationen är ca 300 gram.

När blev det så? Att vi äter ett kilo till lunch – because we can?

Förra veckan såg jag en dokumentär från BBC: The men that made us fatDet var ingen skräckfilm, ingen The Omen. Men den har förföljt mej sedan dess. Tanken på att det bakom en av våra stora folksjukdomar finns en hjärna, ett ansikte. Eller rättare sagt några. Några som har tänkt ut det. Som skott sig på det.

En dag på det mörka 1970-talet tyckte nämligen en man vid namn David Wallerstein att den biografkedja han var chef för inte sålde tillräckligt med popcorn före föreställningarna. Lösningen för att få upp försäljningen var inte att försöka få biobesökarna att köpa två portioner istället för en, det hade han märkt att de av någon anledning inte (!) ville. Så David kom på lösningen: ge dem större portioner! Det fungerade. Biografernas popcornsförsäljning skjöt i höjden. Kort därefter headhuntade McDonalds honom. Resten är historia, som det heter. 

Så varför låter vi helt enkelt inte bli de stora portionerna? Jo, för att vi är biologiskt programmerade att äta så mycket fett och socker som möjligt när de finns att få. Våra kroppar vill lagra för sämre tider. Men vid disken på snabbmatskedjorna finns det inga sämre tider. Där finns Super-Mega-Ateria alltid att få.

Att vi blir sjuka av för mycket mat, och snabbmat i synnerhet, är ingen nyhet. Redan dokumentären Super Size Me för tio år sedan visade det. Jag har inga nya tankar om det. Men jag är glad att jag igen fått en påminnelse och säger tack för BBC och för att public service fortfarande ger oss bakgrund och förklaringar! Och nu undrar jag: När ska vi börja skicka räkningen för sjukvården till Wallerstein & Co? Aldrig, förstås. Men vi kan införa restriktioner gällande de stora portionerna. Vi kan ta efter New York där dåvarande borgmästaren Michael Bloomberg förbjöd överstora läsk att säljas på bl.a. restauranger och biografer. Jag har inte följt med hur det gick sedan. Kanske de är tillbaka? Är det förbudsvägen vi måste gå? Det är ju bevisat att vi inte kan motstå Super-Mega-Ateria.

Läs mer i The Independents utmärkta artikel om BBC-dokumentären och  dessa män. Som gjorde oss feta.

Sabine Forsblom

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.