Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Benefits of Lifelong Learning

30 jan , 2014, 22.53 Moa Thors

 

Jippii, nu är det vetenskapligt bevisat att det gör människan gott att gå på kurs! Och det som gör människan gott, det gör också samhället gott. Vad är väl bättre än välmående människor? I mars får vi det svart på vitt då BeLL:s slutrapport blir färdig.

BeLL står får Benefits of Lifelong Learning. Man har undersökt vilken nytta människor har av att förkovra sig inom något område på frivillig basis och man har hittat tio tydligt urskiljbara aspekter. Och det här handlar alltså inte bara om Finland. Jag tycker att det är ganska häftigt att tio europeiska länder har varit med i det här projektet som har sträckt sig över flera år. Det ger det hela rätt stor tyngd.

Naturligtvis var det genast någon cyniker som varit med redan på Hedenhös tid, som tyckte att Jyri Manninen bara kom med självklarheter. Visst, vi som jobbar med fri bildning vet hur givande det är för människor att få pröva på något helt nytt eller borra sig djupare in i något som de redan känner till. Alla som gått på kurs på något arbis eller någon folkhögskola vet det också. Men kan vi verkligen bevisa det för alla dem som sitter på penningkistorna? Snart kan vi i alla fall stoppa en pinfärsk forskningsrapport i handen på dem, ha!

Moa

 

Läs också

En kommentar

 1. Björn Wallén skriver:

  Precis! Nu har vi svart på vitt att folkbildande kurser gör underverk med deltagarna på följande sätt:
  (ur Jyri Manninens presentation)

  * Previous studies have found a correlation between educational level and learning motivation (participation rates etc.), well-being etc. BeLL results show that changes in these are biggest for those
  liberal adult education participants, who have lower educational level
  *Liberal adult education can ”fix” the differences between different social groups, caused by differences in childhood schooling opportunities.
  * Liberal adult education is an important ”equalizer” of well-being and learning opportunities

Kommenteringen är stängd.