Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

”Klimatet” suger!

14 jan , 2014, 10.05 Martin Näse

 

Det här är ett ställningstagande i klimatdiskussionen.

Det råder sträng köld. Gårr kallt, skulle vi säga här. I vårt gamla hus lämnar jag spår mellan de olika anhalterna, som tomten i midvinternattens köld, när jag hämtar ved och håller varmt i flera eldstäder. Hur kul som helst!

Jag tror på forskning som bedrivs seriöst. Jag tror att den mesta forskningen som bedrivs inom universitet och andra forskningsinstitutioner i världen är seriös. Motiv, metoder och övervakning är som de ska. Men jag tror inte på oseriös information om forskning. När Al Gores klimatfilm kom, tyckte jag den var ett häftigt fenomen. Idag är jag rädd för att det fanns för mycket andra motiv bakom den, i stället för omtanke om medmänniskan och vilja att popularisera vetenskap. Andra motiv anar jag också bakom, när mitt regionala elbolagskluster matar sina kunder med egna tolkningar i klimatfrågan och levererar sina slutsatser i form av val av ”rätt” energiform.

Lika lite som jag från min kakelugnslucka förmår överblicka sammanhang och samband kring Al Gores klimatfilm, lika svårt är det att förstå globala väder- och klimatsamband.

Mitt ställningstagande i klimatdebatten är: den suger! Debatten, alltså. Vi ska måna om varandra och vår miljö, men vi kunde lika väl återgå till att prata om vädret som vi gjorde förr. Klimatdebatten är alldeles för komplicerad och det är onödigt att vi agerar spelbrickor för olika stridande ekonomiska intressen.

Läs också

2 kommentarer

  1. Björn Wallén skriver:

    Hej Martin, håller med om att debatten upprepar sig och återkommer med jämna plågsamma mellanrum. Ingen av debattören visar en vilja ATT LÄRA SIG något av motparten, i stället används personliga invektiv.
    Skrev en liknande ledare i Mentora för en del år sedan med liknande rubrik, klimatdebatten stinker!
    http://studiecentralen.fi/Site/Data/288/Files/mentora/mentora3-08.pdf

  2. moathors skriver:

    Ja, det är lätt att vilseleda folk när det handlar om en så svårgripbar fråga.

Kommenteringen är stängd.