Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Att lära gamla hundar sitta

10 Dec , 2013, 08.01 Siv Ekström

 

”När man är så här gammal så tar det så länge att lära sig något nytt”. ”Det går inte att lära sig något nytt när man är gammal.” Och det vet ju alla att det inte går att lära gamla hundar sitta…

Eller som den äldre skolföreståndaren på ett av mina första jobb som klasslärare sade. ”Ja, när man är så här gammal som jag skulle man vara befriad från fortbildningsdagarna, för då kan man nog det här jobbet”. Jag sade ju ingenting förstås, men jag tänkte ”Oj,oj,  gubbe, dubbelt upp med fortbildning skulle du ha!”

Varför odlar vi den här myten om att det skulle vara besvärligt att lära sig nya saker när man blir äldre? Vi tjatar om det så mycket att de som fyllt 65 faktiskt börjar tro på det själva.

Man har faktiskt inte kunnat påvisa att åldern skulle ha någon större betydelse för minnet eller inlärningen. Däremot är äldre mycket snabbare att lära sig än yngre när det gäller ämnen där de har erfarenhet och kunskap. (professor Eero Ropo, Tavastehus)

Attityder har stor betydelse. Tror jag att det inte går så är det nog svårt. Tänk på Pippi Långstrump när någon frågade om hon kan spela trumpet. Det vet jag inte för jag har aldrig provat, svarade hon.

Intressant är också kvinnors och mäns olika sätt att se på hur man klarar av saker och ting. På en datakurs för seniorer en gång för flera år sedan var det en äldre kvinna som ofta utbrast, ”Nej, vad jag är dum i huvudet, det här går inte”. Jag försökte säga till henne att hon inte var dum utan bara ovan, men det tog hon inte fasta på utan fortsatte att kalla sig dum. Jag var på vippen att säga något om hur gubbar aldrig skulle säga på det viset, men jag hejdade mig, för jag visste ju inte hur de herrar som var med på kursen skulle ta ett sådant uttalande. Det tog inte länge förrän en av de äldre herremännen fick problem vid sin dator varpå han med myndig stämma utbrast ”Det var nu ett väldigt komplicerat program, det här!” Där fanns felet minsann inte hos honom utan i datorn framför honom. Han kunde med orubbad självkänsla vandra hem från kursen, nöjd med sin dag medan kvinnan ännu en gång hade fått bekräftat att hon var dum i huvudet, precis som hon vetat sedan tidigare…

Om man nu är kvinna utan det manliga kaxiga självförtroendet och dessutom börjar komma upp i åren är det väl nästan onödigt att gå på kurs, eller hur. Ingen chans att lära sig något nytt när man är dum i huvudet och dessutom gammal och trög!

Som tur är finns det många som trotsar denna sanning. Det är bara att komma in till Medis i Mariehamn, eller något annat arbetar- eller medborgarinstitut i landet, en vardagskväll och se sig omkring. Eller kom till Önningebymuseet där jag har fiolkurs på onsdagskvällarna, nybörjarkurs för vuxna. Där sitter det folk i alla åldrar och lär sig något helt nytt, till och med fastän de är gråhåriga några av dem. Fiol till på köpet, som alla ju vet att är SÅ svårt.

Siv Ekström

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.