Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Massmord i Kronoby. Yxman halshögg 19

29 Nov , 2013, 08.14 Martin Näse

 

Det var i lördags. Vi lärde oss något nytt: jag att slakta hönor och min hustru att rensa ur dem.

Med nitton djur krävs det lite planering och system, så vi utvecklade ett löpande band. Jag var ute på bakgården och skötte bedövning mot brunnsring, halshuggning på huggkubbe, blödning i grop, skållning i gryta över gaslåga, upphängning och plockning, svedning med blåslampa – min hustru tog emot dem i köket, snittade upp dem för att snyggt få ut alla inälvor, packade in dem och märkte dem för nedfrysning.

Offren kom från en bekant gård, där de hade gått omkring och lagt ägg. Nu skulle de bort innan vintern slog till på allvar och familjen ville själv inte ha dem som mat på bordet.

Allt tog nästan en hel dag för två nybörjare. Att hämta dem (löpa ifatt dem och köra hem dem i ClasOs flyttlådor), rigga upp allt, få det gjort, städa efter.

Man hinner tänka en del. Å ena sidan: visst är det hemskt att slå ihjäl, visst är det hemskt att djur hålls som människors egendom och blir vår mat. Men eftersom jag hör till dem som äter kött, vänder jag inte bort blicken från att jag är en del av det varje dag. Då vill jag hellre försöka förstå det bättre och veta hur man gör allt på ett bra sätt.

Å andra sidan: ingenting överträffar en måltid där man vet vilken historia som finns bakom råvaran på bordet, om det sedan gäller vegetariskt eller kötträtt. Då man dessutom vet att historien har utspelat sig i närheten och att förhållandena har varit goda blir det bara bättre. Efter att nu tillsammans med några andra ha avsmakat den första ”hönan i gryta”, inser jag att allt faktiskt känns ännu bättre när jag själv varit en länk i kedjan.

Fy … för industribroiler som inte orkade stå på egna ben så länge den levde! Hurra för närproducerad höna som levde lycklig tills den dog!

Med pafflådor for jag till Karleby
en dag i november när snön var ny.
Vi fick nitton djur
som int levat i bur.
Efter slakt står Glad Höna på vår meny.

PS: hur vi lärde oss att slakta och ta ur hönor helt plötsligt? Jo, vi kollade förstås på Youtube! 🙂

Läs också

En kommentar

  1. Rose Heir skriver:

    Fick flash backs från våra år som amatörgrisfarmare och dito höns och dito kalkoner. Vi lärde oss aldrig det dör (där) men å andra sidan så fanns ju inte youtube på den tiden… Ska nån gång berätta om en minnesvärd tuppbegravning.

Kommenteringen är stängd.