Lära för livet eller lära av livet?

Catharina,Livslärd

Astrid

12 mar , 2018, 06.00 Catharina von Schoultz

 

Jag är en av dem. En av alla oss barn som vuxit upp med Astrid Lindgrens sagofigurer.
Pippi, Madicken, Emil, Ronja, Bröderna Lejonhjärta och många fler. De känns som kära barndomsvänner, nästan lika bekanta som de vänner jag har i riktiga livet. Jag har ibland funderat över hur mitt liv hade sett ut utan dem och kanske framförallt över hur min syn på livet och på mig själv hade tett sig. Både min människo- och världssyn har präglats av de värderingar Astrid Lindgren förmedlar genom sina berättelser.

Jag har förstått att Pippi Långstrump väckte mycket uppståndelse då hon med sina stora skor klampade in i våra barnkammare strax efter andra världskrigets slut. På sitt frejdiga sätt ifrågasatte hon många av dåvarande normer och begränsningar. Varför skulle inte en flicka få se ut som hon vill, kunna vara starkast i världen och klara sig själv? Vad befriande för dåtida flickor att få en sådan förebild! Jag tror att vi till stor del har Pippi att tacka för att vi i Norden blivit en föregångare inom jämställdhet.

Och Emil. Killen som gjorde oss stadsbarn bekanta med livet på landsbygden. Som lärde oss uppskatta och värdera naturen, men också de människor som ser till att vi får mjölk och bröd på bordet. Emil vågade ifrågasätta överheten, i hans fall oftast personifierad av pappa Anton, han var påhittig och företagsam och var bästa vän med drängen i huset. En förebild för det jämlika och miljömässigt hållbara samhälle vi idag beskriver som den nordiska modellen. Hade vi varit där idag utan Emil?

Än bröderna Lejonhjärta? En saga som svarar mot många av de existentiella frågor vi alla har. Vad händer när jag dör? Ses vi igen, håller vänskaper? Utan att referera till någon specifik religion eller andlig inriktning ger Astrid genom Jonatans och Skorpans äventyr lugnande besked. Det finns någon mening och det finns godhet. Lev i trygghet och tro på det du mår bäst av. Det ordnar sig. Samhällen med tillit och medborgerlig respekt för varandra oberoende av trosinriktning är enligt olika undersökningar mest framgångsrika. Hade vi i Norden varit där utan bröderna Lejonhjärta?

Astrid sade själv en gång:
”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”
Tack Astrid för att du delat med dig av din fantasi. Var hade vi varit utan dig?

Bildkälla: nordicwomensliterature.net

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.