Lära för livet eller lära av livet?

Sigge

Studera + College = dyrt

22 mar , 2017, 12.06 sigge

 

Jag deltog nyligen i konferensen SXSWedu  för att lära mig om vad händer ute i stora världen. Jag ville pejla vårt upplägg i Finland mot hur man närmar sig samma frågor i andra länder. Över 1000 föreläsningar och workshops på tre olika ställen under fyra dagar gjorde att pysslandet av ett bra dagsprogram var en utmaning i sig. Tyvärr blev det en hel del överlappningar men det kan inte hjälpas.

En av höjdpunkterna för mig var nog att lyssna på paneldiskussionen mellan Walton family foundation, Kellog foundation och Gates foundation. Enormt stora fonder som alla gör ett mycket värdefullt filantropiskt arbete. Tre stora fonder och tre fonder med skild syn på sin roll i samtiden. Walton foundation har blivit litet tilltufsad i medierna och försvarade sig mera än berättade om allt det värdefulla de gör.  Gates foundation sprider sig ganska vitt och brett från vatten, sanitet, utbildning, medicin, forskning… väldigt bred palett, så litet svårt att veta var fokus riktigt ligger. Kellogg igen en total motvikt. Allting handlar om barn mellan 0-12. Barnen skall få en bra start i livet, det är vad Kellogg jobbar för.

Det politiska klimatet på hemma fronten var ju en fråga som kom upp och var man märkte att det var litet knepigt att hålla tungan rätt i mun. Kellogg foundation var tydlig och bra. De konstaterade kort och gott att de har funnits i över 85 år och under den tiden har presidenter kommit och gått. De presidenter som brytt sig om barnens bästa har de också kommit bra överens med. De ser ingen ändring här. Det förutsatt att presidenten också bryr sig om vad som är bäst för de amerikanska  barnen.

Men hur är det då med barnen som kommit längre, som klarat av Highschool och står inför det vuxna livet? Hur är situationen för dem? För att få en inblick i detta så lyssnade jag till Sara Goldrick- Rab’s keynote anförande under rubriken ”Paying the price”. Hon är professor vid Temple University och har forskat mycket just kring de ekonomiska ramarna för studier på College och Universitet.

I Finland har vi studiestöd för våra studerande som täcker en bra del av utgifterna under studietiden. Inte alla utgifter, men en del i alla fall. Motsvarande i USA heter Pell Grant. En studerande kan ansöka om Pell grant understöd och beslutet fattas då utgående från hur mycket föräldrarnas sammanlagda årsinkomst är. Överstiger det en inkomst om 28000USD (varierar beroende på delstat och College/Universitet som man studerar vid) så beviljas inte understödet utan studierna måste då finansieras med studielån. Ifall inkomsten är under denna accepterade summan kan understöd beviljas men den är så liten så studierna måste finansieras med studielån. Summa summarum betyder detta att det i praktiken inte går att studera utan lånade pengar.

College och Universitets studierna är en enormt stor business. En av de vanligaste värvningsmetoderna är att lyfta fram hur billigt eller kostnadseffektivt det är att studera just vid ett visst universitet. Med siffror och beräkningar som är direkt missvisande, alternative facts, lockar man till sig studeranden i mängder som möter en realitet med ett helt annat kostnadsunderlag i praktiken. Nyinskriven på ett universitet, vad göra? Ta ett jobb eller flera vid sidan om eller låna pengar?

Den brutala sanningen var att över 70% av de som börjar på College eller Universitet avbryter sina studier utan examen men med ett lån. Talk about a double-whammy!

USA är ett stort land med massor möjligheter och massor som är svårt att begripa. Hur kan en så svag grundutbildning möjliggöra att de bästa universiteten i världen finns där? Svaret är förr eller senare pengar. Har du pengar har du tillgång till bra undervisning, hälsovård mm. Priset här är att landet är väldigt segregerat.

I vårt land stoltserar vi med att vi ger alla lika rätt, lika möjligheter och samma förutsättningar. För amerikanerna är detta en snedvriden socialism som de har svårt att förstå eller acceptera. Jag är personligen väldigt tacksam  och stolt för just denna ”socialism”. Så länge blodet vi blöder är rött så är vi alla lika mycket värda och vi är alla förtjänta av samma möjligheter. .

Läs också

Kommenteringen är stängd.