Lära för livet eller lära av livet?

Catharina,Livslärd

Låt fågeln flyga

27 jan , 2017, 20.25 Catharina von Schoultz

 

Enligt den grekiska mytologin skapade guden Prometheus människan. Hans bror Epimetheus var ansvarig för att skänka alla djur positiva egenskaper, men när det blev människans tur fanns det inget kvar att ge henne. Prometheus tyckte att människan var överlägsen alla andra djur och beslöt därför ge henne en gåva som inget annat djur hade fått. Prometheus stal elden från Zeus och gav den till människorna.

När människorna fick elden slutade de att bry sig om gudarna. Det här gjorde Zeus mycket ond och han gav guden Hefaistos uppdraget att skapa en vacker kvinna för att lära människorna en läxa. Zeus gav henne liv och hon fick goda egenskaper och användbara föremål till skänks från olika gudar. Därför fick hon namnet Pandora, som betyder ”den allbegåvade”.

Pandora fördes till Epimetheus som en gåva från Zeus. Hon hade med sig en ask som hon fått av Zeus och som hon aldrig fick öppna. Prometheus visste att Zeus var missnöjd och hade förbjudit Epimetheus att ta emot någon gåva från Zeus. Men Epimetheus blev förstås förälskad i Pandora och tog henne som hustru.

Epimetheus och Pandora levde lyckliga tillsammans en tid, men Pandora hade av Zeus också gjorts mycket nyfiken och till slut kunde hon inte längre motstå frestelsen och öppnade asken. Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. Hon försökte snabbt stänga asken, men då hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar på botten av asken var Hoppet.

Fram till dess hade människorna levt i harmoni med världen och varandra. Efter att asken öppnats drabbades hela världen av en tid av tröstlöshet och förtvivlan. Den svåra tiden fortsatte ända tills Pandora åter öppnade asken och befriade även Hoppet som kom ut ur asken i form av en liten fågel.

Pandora har öppnat sin ask. Egoism, avundsjuka, rädslor i form av rasism och inhumana beslut har släppts fria.
Snälla Pandora. Öppna asken en gång till – låt fågeln flyga!

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.