Lära för livet eller lära av livet?

Sigge

Sikta framåt

1 apr , 2016, 14.31 sigge

 

Som född och uppväxt i Kokkola är det mycket begärt att man åker till Jakobstad för att lära sig nytt. Nu har detta också hänt. Två dagar på årsmöte och föreläsningar gav mig väldigt mycket att tänka på.
Första dagen hade vi nöjet att lyssna till Christof Treier som delade med sig av sin ändlösa erfarenhet. Mycket av det han pratade om tangerade till det som jag skrivit om hittills. Betydelsen av att ha drömmar som vi omformar till visioner för att ta fram strategier och förverkliga dem genom handlingsplaner. Väldigt enkelt, raka spåret och ändå är det så otroligt svårt.  Han träffade mitt i prick när han beskrev det vanliga felet med våra målsättningar i att vi listar upp vad vi inte vill göra i fortsättningen. Då blir det som att sätta sig i en taxi och be honom att inte köra mig till Vasa, inte till Åbo men jag vill åka söderut. Hur skall chauffören då veta vart han skall ta mig?

När vi sätter upp målsättningar via negationer blir det oftast fel. Betydligt viktigare och bättre är det då att sätta upp målsättningar som konkret och obestridligt säger vad det är vi vill uppnå.

För en toppidrottare är målsättningen att komma till OS fel målsättning. Det är inte OS som är målet utan att prestera i uttagningstävlingarna. Då blir du vald att representera i OS. Orsaken härtill är att varje gång vi uppnår målet så går luften litet ur oss. Vi behöver tid, energi och kraft att mobilisera oss igång igen. Är målet satt på OS så när man väl är där så hinner man kanske inte ”tanka om” för att prestera i finalen. Man har ju redan uppnått målet trots allt.

Den andra dagen var minst lika intressant när Lars Losvik förklarade för oss hur vi sätter spår i vår hjärna. Våra erfarenheter styr hur vi närmar oss saker som vi berörs av och är något som vi systematiskt och enkelt kan ändra på. Vill vi se allt skit omkring oss och traska i det träsket eller väljer vi istället att se möjligheter i framtiden? Vilket väljer vi? Det viktigaste av allt är ändå att vi gör, gör, gör, gör…. Att planera är bra men att göra är ännu bättre. Detta fick mig osökt att tänka på de visa orden från John Lennon: ” It’s not what you intended to do but what you did that matters.”

Mycket av detta kommer också vårt seminarium kring ”Hjärnan – minnet och sinnet” att kretsa kring som vi anordnar den 12.4.2016 på G18 i Helsingfors. Här kan du läsa mera om den och också anmäla dig http://sfv.fi/sv/view-104472-52495 .

Så det smått otroliga inträffade för en Kokkola bo. Jag åkte till Jakobstad för två dagar, lärde mig massor och kom hem med massor av inspiration. De Du !!!

, , , , , , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.