Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Det finns motkraft

15 apr , 2015, 08.00 Martin Näse

 

Shirley

CASE ONE. Shirley Morrison från Seattle ringer Världsbanken. Hon vill tala med någon riktig person som kunde berätta om Världsbankens syn på ekonomisk tillväxt.

Shirley är 92 år, hennes kompis Hinda Kipnis är 85. De är gamla och långsamma – men de är modiga, nyfikna och har humor. De skrattar gott tillsammans med den pensionerade professorn som kallt konstaterar att de kommer ganska sent, när de vill lära sig att förstå hur exponentiell tillväxt funkar. Men de ger sig inte. De reser till New York och får plats vid ett bord på den fashionabla tillställningen Wall Street Dinner. Precis när klubben för inbördes beundran är som mest upp i varv, tar sig Shirley fram till scenen och börjar ställa frågor. De två kärringarna blir snart utslängda.

Shirley och Hinda rotar i den globalt grundmurade tanken på konsumtionskultur och ekonomisk tillväxt. De ifrågasätter och vänder sig till olika specialister för att ställa frågor. Det resulterade i en norsk dokumentär, ”Ståltanter mot makten”, som nu också visats hos oss på yleFEM och kan ses på Arenan. De hör också båda till Seattles avdelning av Raging Grannies (ung. Rasande Mormödrarna el. tanterna), en förening för aktivister som tar ställning i frågor som rör fred, rättvisa och miljö.

CASE TWO. I Kreuzberg, Berlin finns en ny livsmedelsaffär, Original Unverpackt. Idén är att erbjuda varor utan förpackningar. Som förrivärlden alltså, men nu är det chic.

Original Unverpackt ser förpackningar som en av vår tids största utmaningar. Man citerar en artikel i tidningen die Welt: ”Den sjunde kontinenten finns i världshaven. Den är större än Indien och ännu outforskad. Den består av hundratals miljoner ton avfall, huvudsakligen plast.” Bara i Tyskland blir varje år 16 miljoner ton förpackningar till avfall. Så här vill man inte ha det längre.

Som kund gäller det att ha koll på vad som bjuds ut och hur man har tänkt få hem varorna. Det lönar sig kanske att titta runt ett varv först och komma på nytt när man funderat ut hur man ska göra. Som en av grundarna säger: ”de verkar inte skämmas längre för att komma med en tom spritflaska att köpa hem chiafrön i, eller en Pringles-box för spagettin”.

Många är medvetna om problemet med förpackningar, men har inget annat val än att köpa varor i engångsförpackningar. Nu har man ett alternativ i Berlin.

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.