Lära för livet eller lära av livet?

Björn

Hiroshima, mon amour

6 aug , 2014, 11.04 bjornw

 

Den 6 augusti har en speciell plats i mitt hjärta, lite som 9/11.

Idag för exakt 69 år sedan föll bomberna över Hiroshima och Nagasaki under det andra världskrigets sista dagar, på order av Förenta Staternas president Harry S. Truman. Förödelsen var omfattande, +-200.000 människor fick sätta livet till på krigsteknologins och vansinnets altare.

Jag får varje år liknande flashbacks under Hiroshima-dagen. Under slutet av 1980-talet var jag aktiv inom fredsrörelsen, och föreningen Karis-Pojo Fredskämpare brukade ordna fredsmarsch och ljuständning. Vi marscherade från Karis centrum, längs Centralgatan till Lärkkulla, men till skillnad från dagens Pride-marscher var det få deltagare och ännu färre åskådare. Var ingen intresserad av fredsfrågan?

Jag tror att fredsrörelsen stagnerade i slutet av 80-talet, efter en aktiv period med marscher och aktioner kring nedrustning, mot kärnvapen. Troligen finns det ett samband mellan nedgången och det kalla krigets slut, när man i stället gladdes över Berlinmurens fall och upplevde en kort eufori över att forna kommuniststater ”befriats”.

Men har fredsfostran och aktivism spelat ut sin roll? Jag tror inte det. I en dikt från 1989, i samband med en av dessa Hiroshima-dagar i Karis, försökte jag fånga tanken:

Var finns du Hiroshima, i dag?

Odrabbad av fredspatos

ser jag på de flämtande lyktorna,

det sköra pärlbandet,

inser att de är livsviktiga landningsljus

för min längtan –

 

Björn Wallén, fredskämpe

 

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.